Vinner konkurranse med et innovativt høyhus

Publisert: 8. Jun 2017 | Kategori: Arkitektur

Vinner konkurranse med et innovativt høyhus

Illustrasjon: C.F. Møller Architetcs

C.F. Møller vinner enda en konkurranse med et innovativt høyhus. Denne gangen er det for Aros Bostad AB og Vasakronan som C.F. Møller har fått tillit til å tegne et nytt høyhus sentralt i Kista i Stockholm.

Kista, nord for Stockholm sentrum, har utviklet seg fra å være et samlingspunkt for noen av Sveriges mest innovative virksomheter til å også bli et moderne og attraktivt boligområde. Nå bidrar C.F. Møller til utviklingen i form av vinnerforslaget Geysir, et høyhus som kommer til å få en viktig rolle i utviklingen av bydelen.

– For sitt sterke grunnkonsept og gjennom streng arkitektur vinner forslaget Geysir den utlyste konkurransen om nytt bolighus i Kista for Aros Bostad og Vasakronan. Gjennom elegante forskyvninger i volum og tosidig fasadegestaltninger skaper Geysir interessante silhuetter og rominndelinger. Geysir har stort potensial for å løfte stedet, koble sammen Kistagången og Isafjordsgatan og tiltrekke innbyggere til hjertet av Kista, sier juryen etter å ha valgt ut C.F. Møllers forslag som vinner.

Et grønt og urbant samlingspunkt

En grønn oase på taket bidrar til å styrke de grønne innslagene som allerede finnes i Kista, men som har behov for å løftes frem i den fremtidige utviklingen. Det er i kombinasjonen av de urbane kvalitetene og det grønne som det kan oppstå fantastiske boligkvaliteter.

– Det er panoramautsikten over Stockholm, grønne takterrasser og en levende første etasje, der beboerne og alle som arbeider og studerer i Kista møtes, som danner rammene for moderne boliger, sier Mårten Lerginge, administrerende direktør for C.F. Møller i Stockholm.

Tårnet er delt inn i to volumer som ligger forskjøvet. Det gir bygningen en tydelig karakter, samtidig som det skaper rom i dobbel høyde mot Kistagången og vindskjermede takterrasser øverst. Totalt er det ca. 220 leiligheter i varierende størrelser.

Innovative høyhus

Geysir er det siste i rekken av aktuelle høyhusprosjekter fra C.F. Møller som bidrar til utviklingen med å skape sosiale kvaliteter i boligområdet, og spesielt innen høyhus. I Antwerpen bygges det nå et høyhus som kjennetegnes av konseptet «En landsby i høyden». Prosjektet undersøker muligheten for å skape mindre sosiale fellesskap i et større boligkompleks. I vinnerprosjektet for Västerås’ nye landemerke, «Sjömärket», skapes det en grønn park i bygningens 17. etasje, og bygningen konstrueres med et hybridreisverk der halve bygningen bygges i tre.

I Oslo utvikles prosjektet «Krystallklar» sammen med KLP for å bidra til et attraktivt bymiljø ved sentralstasjonen. I «Maersk Tornet», som ble innviet tidligere i år utenfor Københavns universitet, er forskeres og studenters muligheter for å møtes på tvers et sentralt arkitektonisk grep i utformingen for å styrke forskningen i Danmark.