Refuge du Goûter – Bærekraft på 3835 meters høyde

Publisert: 4. May 2015 | Kategori: Entreprenør

Refuge du Goûter – Bærekraft på 3835 meters høyde

Refuge du Goûter er verdens mest moderne økohytte. Den er plassert på 3835 meters høyde på vei opp til Vest-Europas høyeste fjell, Mont Blanc.

Mellom juni og september bestiger omkring 2000 fjellklatrere Mont Blanc. Da er Refuge du Goutêr et viktig stopp på veien for kost og losji. Hytten har fire etasjer, er 16 meter høy og har plass til 120 personer. Hytten er også plassert slik at den stikker utenfor en klippe på 1500 meters fall.

Om Refuge de Goûter

Refuge du Goûter er et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp. Hytten åpnet i juni 2014 og har erstattet den gamle fjellklatererhytten fra 1854. Prosjektet ble initiert og ledet av den franske alpinklubben (FFCAM) i 2010, og utviklingen har kostet omkring 55 millioner kroner. Schneider Electric står bak energiløsningene i bygningen.

 

Toppmoderne løsninger

Den bærekraftige hytten har kostet omkring 55 millioner kroner. Under utviklingen av prosjektet ble det gjort grundige studier av teknologi og materialer som brukes i ekstreme forhold for å redusere miljøkonsekvenser.

Hytten er laget av lokal trekonstruksjon av gran og lerk. Den er bekledt med rustfritt stål og isolert med resirkulert trefiber og tredoble vinduer. Det brukes fornybar energi fra sol og biomasse, og vann hentes gjennom snø som samles og varmes opp fra solcellepanel.

Refuge du Goûter sitter på en mengde høyteknologiske energiløsninger. Bak disse står Schneider Electric. De har spesialtilpasset løsninger for å gjøre de kompatible med ekstremværet og de utfordrende omgivelsene man finner på 3835 meters høyde.

– De tøffe værforholdene på Mont Blanc, med sterke vinder på opp til 300 kilometer i timen og lave temperaturer året rundt, har bydd på både tekniske og menneskelige utfordringer, forteller Rune Hansesætre, Country President i Schneider Electric Norge i en pressemelding.

– De  intelligente energiløsningene styres fra et maskinrom som er hyttens hjerte, forklarer Hansesætre.

– Et avansert system distribuerer, overvåker og styrer energiforbruk, og sensorteknologi sjekker og justerer energinivået automatisk. Det tekniske anlegget fjernovervåkes. I tillegg benyttes innovative løsninger for kontroll og behandling av avfall for å minimerer miljøpåvirkning.

Entreprenør -

Imponerer brukere 

De besøkende på Refuge du Goûter har latt seg imponere av den bærekraftige hytten. Øyvind Aanes, som er en av norges mest erfarne tindebestigere, er godt kjent i miljøet i området. Han er imponert over de bærekraftige tiltakene som har blitt gjennomført i prosjektet.

– Det imponerer at tankene om bærekraftige løsninger ikke bare er en festtale, men at de faktisk er gjennomført. Det å bygge en hytte i et så ekstremt miljø, med minusgrader nesten året rundt og uten tilgang på rennende vann, er en enorm bragd, sier han.

– Når både byggefase, materialvalg og drift minimaliserer karbonavtrykket, ser vi at det er mulig å ivareta miljøhensyn selv i de mest utfordrende omgivelser, avslutter Aanes.

Entreprenør -