Tremateriale med store gevinster

Av: Julie Remen | Publisert: 17. Oct 2015 | Kategori: Rådgivning

Tremateriale med store gevinster

Foto: Julie Remen

Etter som bruk av trematerialer stadig øker i den norske byggenæringen, øker også ønsket om kvalitet og holdbarhet. Tre som byggemateriale kan med riktig investering holde i mange år med minimalt vedlikeholdsbehov.

Råte kan ikke oppstå

På Bygg Reis Deg finner vi en rekke leverandører av trematerialer. En av disse er Profftre, som satser stort på nisjeproduktene med lang holdbarhet og god kvalitet.

Accoya er modifisert bærekraftig tre. Behandlingsprosessen kalles acetylering, hvor man ved bruk av kommersiell eddik reduserer stoffene i treet som gjør at det tar til seg fuktighet. Dette er en metode som dateres helt tilbake til 1920-tallet, og er mye forsket på.

– Dette er selve gullstandarden for sertifisering av trevirke, forklarer salgsdirektør i Profftre, Asgeir Tangen.

Måten Accoya fremstilles på reduserer trevirkets evne til å ta til seg fuktighet med hele 90 prosent.

– Dette betyr at råte omtrent ikke kan oppstå i bygget, og bevegeligheten i treet i minsker og gjør det svært stabilt, fortsetter Tangen.

Holder i mer enn 60 år

Dette gir treet svært lang holdbarhet, med minimalt vedlikehold sammenlignet med andre tresorter.

Levetiden ubehandlet accoya er beregnet til mer enn 60 år, noe som gir store besparelser for kunden i det lange løp.

Mulighetene for bruksområder åpner seg også ettersom at det ikke tiltrekker seg vann, og gjør materialet til et ypperlig alternativ der det skal bygges i nær kontakt med vann, jord og bakke.

– Jernbaneverket har vist stor interesse for Accoya. De har en rekke treplattformer som skal ligge i lang tid, da egner dette seg ypperlig, sier Tangen.

– Til nå har accoya blitt brukt i flere store og små prosjekter. I Stavanger har vi kledd et hele boligprosjektet 5 Grader Øst i dette materialet. Det er snakk om en overflate på 7500-8000 kvadratmeter.

  • Her ser du et eksempel på forskjellen på Accoya og vanlig tremateriale, som raskt blir missfarget og missformet etter kontakt med vann og fuktighet. Foto: Julie Remen

Viktig samarbeid med arkitekter

For å få best utnyttelse av materialet er det viktig for Profftre å ha en god dialog og et godt samarbeid med norske og internasjonale arkitektkontorer.

– Det er viktig for oss at de forstår seg på materialet og beskriver det på riktig måte, slik at de kan gjøre de riktige anbefalingene til sine kunder. Bygget må nemlig være designet slik at gråningsprosessen i treet går jevnt. Derfor må flatene på huset må være riktig eksponert, forklarer Tangen.

Leverandør av nisjepregede materialer

På Bygg Reis Deg retter Profftre seg mot både store og små kundegrupper.

– Vi møter alt fra privatkunder som ønsker seg noe helt spesielt til huset sitt, til store offentlige aktører som ser etter lang levetid og høy ytelse.

– Vi tar sikte på å bli en foretrukken leverandør av nisjepregede materialer, som for eksempel sedertre. Dette er av svært økonomisk kvalitet og egner seg godt i værharde miljøer, avslutter Tangen til Fremtidens Byggenæring.