Byggegjerder kan være monotone og kjedelige, men rundt det nye regjeringskvartalet i Oslo blir deler av gjerdet nå dekket av moderne gatekunst for å bidra til byliv og et mer spennende bybilde.
Nå har et nytt verk kommet på plass. Av sikkerhetsårsaker var det ikke mulig å utføre kunstarbeidet direkte på gjerdet i Møllergata, så kunstneren Sling har jobbet i et lager på Bryn. De dekorerte flatene har blitt fraktet til regjeringskvartalet og rett og slett blitt løftet på plass med kraner som et nytt byggegjerde.
– Selv om gjerdet er lavere enn andre steder i kvartalet, snakker vi om store dimensjoner. Det er 90 meter langt og 2 meter høyt, forteller kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.
Erfaring fra Nasjonalmuseet
Verket består av 30 plater som er 1,2 meter høye og som er montert på 0,8 meter høye jerseysteiner. Disse steinene er farget blå.
Kunstneren Sling har bakgrunn innen design, og er en av få kvinner i graffitimiljøet. Hun har tidligere designet en kolleksjon hos Helly Hansen, som hadde utgangspunkt i hennes utsmykking av byggegjerdene rundt det nye Nasjonalmuseet.
Verket foran Møllergata 19 har tittelen «Sling Theory», og uttrykket har friske farger, lekne former og røtter i rosemaling.
Fylt av glede
– Kunstverket er malt på frihånd og uten en plan, fordi jeg ønsker at de som ser på verket kan finne sin egen mening i noe meningsløst. Jeg ønsket å lage noe som er vakkert og fylt av glede, forteller Sling.
Dette er det andre verket med moderne gatekunst som setter farge på byggegjerdene i regjeringskvartalet. Langs gamle Deichmann har duoen DogE, bestående av David Stenmarck og Espen Henningsen, ferdigstilt verket «Fredens Hage», som streker seg hele 120 meter og er fire meter høyt.
Gir tilbake til byen
På Høyesteretts plass vil det snart bli montert et verk av den unge kunstneren Alfred Brekke, som har benyttet olje- og akrylmaling på 16 plater. I Akersgata vil Sling, DogE og Brekke gå sammen om et felles uttrykk på byggegjerdet der.
– Byggingen av det nye regjeringskvartalet pågår for fullt. Byggeprosjekt er stort og vil prege Oslo sentrum i mange år fremover. Vi er opptatt av å gi noe tilbake til folk som bor, arbeider, går i og oppsøker området. Utsmykkingen på byggegjerdet skal være et positivt bidrag til byen, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby.