– Det førende prinsippet ved endring av energikrav for bygg, er at endringen ikke skal skje på bekostning av redusert inneklimakvalitet. TEK17 har mange bestemmelser om inneklima og helse. Helsevennlig oppholdsmiljø i et bygg favner dessuten mye bredere enn det som er krav i byggteknisk forskrift, sier Sandli.
TEK17 skal fremme god helse
Det ligger i selve formålsbestemmelsen for plan- og bygningsloven, og tilhørende forskrifter, at regelverket skal utvikles «til det beste for den enkelte, samfunnet og fremtidige generasjoner».
– Vi skal utvikle et regelverk som enda bedre kan ivareta helseaspektet. Dette er noe som omfatter de fleste av bestemmelsene i TEK17, sier Knut Helge Sandli.
Hva ønsker i så fall DiBK å gjøre fremover for å videreutvikle forskriften for fremtiden?
– Når vi utvikler regelverket jobber vi for at det skal møte de behov og ønsker som samfunnet, bransjen og ikke minst brukerne av bygningene har, sier Sandli.
Regelverksutviklingen skal være kunnskapsbasert og støtte seg på alt fra undersøkelser og utredninger, til forskning med mer, forteller han.
– Utviklingen av regelverket henger derfor alltid sammen med hva som skjer i samfunnet ellers, sier han.
Regelverket må tilpasse seg nye utfordringer
Stadig flere digitaliserte prosesser for bygging, drift og avhending av byggene, gir nye utfordringer for DiBK:
– Brukerne av regelverket blir mer og mer digitale. De forventer derfor at vi leverer både regler og veiledningsmateriell tilpasset deres digitale hverdag, sier han.
I tillegg til mer digitalisering, blir klimaet våtere og villere, og vi blir stadig flere eldre i Norge, med strenge krav til bærekraft, nevner Sandli.
– Alt dette gjør at det også stilles større krav til at byggene våre er tilpasset endrede behov og endrede forutsetninger, sier han.