– Byggebransjen er en klimaversting. Hele 40 prosent av verdens utslipp av klimagasser kommer fra oppføring og drift av bygninger, og det er et ansvar vi kjenner på, vi som er med på å reise disse byggene. Jo mer selvforsynte hus vi bygger, dess mindre energi vil gå med til å drifte dem. Det vi gjør nå, ved å oppgradere til energiklasse A uten å ta betalt for det, er et forsøk på å kickstarte det grønne skiftet i byggebransjen, hvor vi håper at mange kommer etter oss, sier daglig leder Kjetil Siversen i EON Element AS.
Siden 2020 har sørlandsbedriften produsert miljøvennlige byggeklosser som boltes sammen til komplette yttervegger. Systemet er det eneste norske produktet, og et av svært få i verden, med verifisering for kaldt klima fra det tyske passivhusinstituttet PHI, og har dermed vakt stor interesse internasjonalt. Byggeklossene har fjernet de fleste kuldebroene, og isolerer langt bedre enn kravene i TEK17. Derfor kreves det også mye mindre energi å varme opp en bolig bygget med EON-elementer enn et tilsvarende hus bygget etter TEK17-standard.
Energiklasse A
– Vinterens rekordhøye strømpriser har vist oss alle sammen hvor avgjørende det er å redusere energiforbruket vårt. Prisene er som de er fordi strøm er en mangelvare,og fordi etterspørselen er så høy. Når vi vet at behovet bare vil øke fremover, er vi rett og slett avhengige av å bruke mindre av naturressursene våre. Den gode nyheten er at det enkelt lar seg gjøre å bygge mer energieffektive hus, også med en helt vanlig lommebok, sier Sivertsen.
Han mener det er et paradoks at vi velger hvitevarer etter energiklasse, men bryr oss lite om energimerkingen av selve boligen.
– Skal du bygge eller kjøpe et nybygg i dag, er det viktig å være klar over at TEK17 ikke er et kvalitetsstempel. Det er en teknisk forskrift som sier hva som er minstekravet for å få et nybygg godkjent i Norge. Sagt med andre ord – hvor dårlig man kan bygge og likevel være innenfor gjeldende lovverk, sier Sivertsen.
– Hus som akkurat innfrir kravene til standarden er litt som å få 2- på eksamen. Man står, men resultatet er ikke bra. Hvorfor skal vi bygge hjemmet vårt til en svak toer når vi kan bo i en sekser, uten at det koster særlig mer? spør han.
Tar regningen for deg
Nå ønsker EON Element å rette oppmerksomheten mot energimerking av boliger ved å spandere kostnadsfri oppgradering av ti eneboliger under oppføring i 2022.
– Skal man oppnå energimerke A, som er «best i klassen» og et virkelig kvalitetsstempel, må man oppgradere selve bygningsmassen. Design og skall har stor betydning for hvor energivennlig boligen din blir, og hvor mye energi det vil gå med til å varme den opp. Med våre høyteknologiske yttervegger blir veien til energiklasse A kort, og kostnaden lav, sier Sivertsen.
For å vise hvor liten forskjellen er i pris, har EON bestemt seg for å ta regningen for deg. I løpet av året får ti nybyggere kostnadsfri oppgradering av sin planlagte bolig fra TEK 17-standard til energiklasse A, med lavere strømregning og økt boligverdi som bonus. (Se betingelser nedenfor.)
– Vi garanterer deg et mye bedre isolert hus og en energivennlig bolig med langt høyere bokomfort. Husene våre krever inntil 70 prosent mindre energi til oppvarming enn et hus i tilsvarende størrelse, bygget etter TEK 17. Det gjør boligen din ikke bare økonomisk og miljøvennlig, men også eksklusiv. Per januar 2022 er under én prosent av boliger på finn.no i energiklasse A. Det er fremtidens boliger vi bygger nå, sier Sivertsen.