De to firmaene er Cody AS fra Skien og Prodtex AS fra Ulsteinvik. Begge firmaene skal utvikle en egen løsning i henhold til kravspesifikasjonen for STAUT.
– Vi ser fram mot et spennende og innovativt samarbeid og har tro på at vi kan finne gode løsninger, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.
Det nye Regjeringskvartalet er under oppføring i Oslo, og byggingen vil strekke seg over hele 20-tallet. Rundt departementsbygningene skal det etableres perimetersikring med et ytre og et indre perimeter. For å sikre funksjonene i Regjeringskvartalet vil det være behov for driftssikre, bevegelige kjøretøysperrer for å regulere trafikk inn og ut av området. Kjøretøysperrene skal i tillegg fungere godt for alle som bruker byrommene i og rundt regjeringskvartalet, inkludert gående og syklende.
Det er kartlagt en rekke utfordringer knyttet til dynamiske kjøretøysperrer i nordisk klima. I allerede monterte løsninger har man erfart at det blir slitasje i form av salting, brøyting, erosjon, temperatursvingninger, dårlig drenering og vanninntrengning. Slitasjen fører til stort behov for service og utskifting. Vedlikehold og utskifting av kjøretøysperre er utfordrende i en bysituasjon hvor kontinuerlig drift er høyt prioritert på grunna av trafikal flyt.
– Vi tror det er mulig å finne nye løsninger som kan ivareta samme krav til sikkerhet og funksjon, men på en måte som bidrar til enklere drift og vedlikehold enn det man kjenner i dag. Derfor satte vi i 2020 i gang en prosess med to parallelle innovasjonspartnerskap, kalt «STAUT – kjøretøysperre til å stole på», forklarer Weiby.
Det ble gjennomført en prekvalifisering med 10 deltagere og deretter en tilbudskonkurranse med 6 av disse. Statsbygg har nå signert kontrakter med Cody og Prodtex. I januar 2023 vil Statsbygg beslutte om innovasjonspartnerskapene skal fullføres, og etter mai 2023 blir det besluttet om det utløses opsjon for kjøp av en av de utviklede kjøretøysperrene.
– Vi er spent på hva vi kan få til, for det må også hensyntas i utviklingen av sperrene at det nye Regjeringskvartalet skal fremstå åpent og inviterende. Det er en givende utfordring, forteller Weiby.
Prosjektet har støtte fra Innovasjon Norge.