Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring
Thor Lynneberg
Publisert: 25.04.2022 

Energiovervåking: Bygget lever sitt eget liv

Næringsbygg står for et enormt energiforbruk. Energiovervåking er derfor et godt tiltak, både for miljø og lommebok. Men det krever kontinuerlig innsats.

– Energioptimalisering ikke er en engangsforeteelse. Det eksisterer ingen statisk tilstand i bygget, sånn sett. Det er ikke slik at etter en optimalisering vil energibruken være lavest mulig i resten av byggets levetid. Det krever oppfølging, og det krever energiovervåking, forteller energi- og miljørådgiver Jennifer Lamson hos Höegh Eiendom.

Dynamisk og levende bygg

Höegh Eiendom utvikler og forvalter nærmere 30 bygg i Oslo-området. Da går det med en hel del energi, til oppvarming, nedkjøling og all annen drift. Blant Jennifers oppgaver er energieffektivisering av byggene, i driftsfasen. Det betyr blant annet energiovervåking.

– For å få det til på en skikkelig måte, må vi ha tålmodighet, kunnskap og et system. Byggene lever sitt eget liv, med installasjoner, reparasjoner, ombygginger, varierende bruks- og åpningstider. Jobben blir dermed å identifisere de avvikene som stadig skjer i et bygg, som egentlig er et helt eget dynamisk system med masse teknikk. Vi sørger for at vi har de riktige verktøy for å avdekke avvik og sløsing. Det krever også riktig kompetanse, for å kunne se at noe ikke stemmer og hvor det avviket er.

Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring

Et helt team av dyktige «driftere» med mye erfaring jobber tett med Lamsom. Teamet er kontinuerlig på utkikk etter avvik og muligheter for ytterligere energibesparelser.

– Vi identifiserer også utslipp av CO2, og gjennomfører et klimaregnskap årlig. Der ser vi at energibruk står for rundt halvparten av utslippene våre. Vi sparer penger når vi reduserer energiforbruket, men det er like viktig for oss at klimaavtrykket er minst mulig, sier Trygve Berg.

– Innen drift og vedlikehold er det også viktig at anleggene går slik de er ment å gjøre. Med energiovervåking kan vi sørge for at maskinparken blir utsatt for minst mulig unødvendig slitasje, som igjen øker levetiden på utstyret, fortsetter William Fremstad.

– Energiovervåking er også et nyttig verktøy i forbindelse med et godt inneklima. Vi ser at det ofte er slik at i de byggene med de største utfordringene med inneklima er også energibruken høy. Det er gjerne fordi automatikken ikke fungerer som den skal, og kjøling og varme jobber mot hverandre, legger Trond Berg til.

Viktig også for rekruttering

Jennifer og hennes kolleger seg også andre positive effekter av energiovervåking:

– God miljøpolitikk i selskapet er også viktig når det gjelder rekruttering. Vi vet at mange unge talenter er svært opptatt av at arbeidsgiver tar miljøhensyn, og ikke minst har de et ønske om å bidra til det grønne skiftet. De ønsker en jobb som er meningsfull, også i et klimaperspektiv, mener Lamson.

– Vi vurderer kontinuerlig nye tiltak. På vårt nyeste rehabiliteringsprosjekt, i Kristian August gate 23, har vi fått støtte fra Enova til å gjennomføre energibesparende tiltak, som for eksempel behovsstyring av ventilasjon, romregulering for å unngå nedkjøling og oppvarming samtidig, mengderegulering av varme- og kjøleanlegg, og etterisolering av tak. Vi har også byttet glass i vinduer. Det er alltid noe vi kan optimalisere ytterligere, forteller Kjetil Stensrud.

Bygger en god kultur

Hos Höegh Eiendom har de satt seg et overordnet mål om i snitt å klare 125 kilowatt time per kvadratmeter for hele porteføljen innen 2025.

– Vi har årlige mål, som gjør at vi må ha kontroll på energibruken vår. Vi har månedlig rapportering på energibruk, for å sikre at vi er på rett kurs. Og ser vi at noen bygg bruker mer energi, så prøver å finne årsaken, sier Lamson.

– Det beste med dette er at hele organisasjonen deltar. Vi sørger altså for at alle er bevisste på hva vi gjør og hvorfor, og alle vet hvor vi skal og hva målet er. Det gjør at alle er mye mer opptatt av dette, så det blir en selvforsterkende positiv effekt. Det blir et felles mål. En annen effekt av å få alle ansatte med på dette, er at vi har avdekket flere ting – som i sum har gjort det mulig for oss å redusere energibruken ytterligere.

Enormt energiforbruk

Hos Enova nikker de gjenkjennende til erfaringene hos Höegh. Jan Peter Amundal er seniorrådgiver og ingeniør i VVS:

Foto: Enova

– Bygg er blant de største energiforbrukerne i landet, så tiltak der er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere energibruk. 35 til 40 terrawatt timer (Twh) i året går med til drift av næringsbygg alene. Det totale strømforbruket i Norge er på 140 Twh.

– Det er særlig to utfordringer ved strømforbruk i næringsbygg. Det første er hvor mye strøm som blir brukt, og det andre er når forbruket er størst. Forbrukstoppene er en utfordring for hele strømnettet, og den utfordringen vokser jo mer vi elektrifiserer for eksempel industri- og transportsektorene. I perioder med høy belastning på strømnettet kan fleksibelt forbruk i bygg være svært nyttig i et større hele, forklarer Amundal.

Tips til leietakere

– Som leietaker ville jeg sett nøye på energibruken i et næringsbygg. I nye bygg vil energibruken være beregnet. I eldre bygg handler det om å se på målt forbruk, per kvadratmeter. På Enova kunnskap finner du en oversikt over typisk, normalt forbruk på forskjellige typer bygg, på variabler som for eksempel byggeår. En leietaker kan der finne ut om et aktuelt bygg har uforholdsmessig høy energibruk.

Tips til utleier

– Energiovervåking blir mer automatisert og avansert, men poenget er at du kan danne deg et bilde av hvordan tilstanden er i bygget når det gjelder energibruk – og ikke minst hvor mye energi ville det være naturlig å bruke. Energiovervåking krever at du har et aktivt forhold til det. Da kan du til gjengjeld oppnå betydelige resultater.

– En annen fin effekt med energiovervåking er at du med tid og erfaring ser bygget som den dynamiske enheten det er. Med ti år på baken, kan du våkne opp en morgen, og se at temperaturen er fem grader ute. Da vet du sånn cirka hvordan bygget vil «reagere og oppføre seg», i den forstand at du vet hvor energien går, og hvor mye.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring