LES OGSÅ: Øker kunnskapen om samfunnssikker byplanlegging
– Klimaendringene fører til flere ekstreme naturhendelser, som kan få negative følger for mennesker, bygg og infrastruktur, både i by og land, sier Bjørnstad.
Hun sier at det understreker behovet for å ivareta sikkerheten i bygg som allerede eksisterer.
– Men også når vi planlegger nye bygninger og ny infrastruktur. Derfor er det viktig å bygge kompetanse innenfor dette feltet, sier Kjersti Bjørnstad.
Trenger mer kapasitet og kompetanse
For å kunne håndtere klimaendringene, er det avgjørende at kommunene settes i stand til å vurdere fremtidig klima i sine planer og analyser av risiko og sårbarhet, påpeker Bjørnstad.
– En stor utfordring kommunene har, for å kunne prioritere arbeidet med klimatilpasning, er nok kompetanse og kapasitet. Spesielt er det tilfellet for små kommuner, sier hun.
– Flere statlige aktører, som Miljødirektoratet, DSB og NVE, jobber aktivt med å gi kommunene felles, oppdatert informasjon og veiledning – som er enkelt tilgjengelig. Men vi vet at mange kommuner ikke bruker de fylkesvise klimaprofilene, utarbeidet av Norsk klimaservicesenter, i arbeidet med kommuneplanens arealdel. Det kan føre til at kommuner tillater bygging i områder med framtidig naturfare, uten tilstrekkelige risikovurderinger, sier hun.
Hun sier at det for kommunal- og distriktsdepartementet er viktig å gjøre kunnskap og veiledning lett tilgjengelig.
– Slik at alle er i stand til å finne det de trenger. Vi leter stadig etter muligheter for å tilrettelegge for kommunenes klimatilpasningsarbeid, sier Kjersti Bjørnstad.
Mer og sterkere nedbør i Norge
I Norge vil vi særlig merke klimaendringene i form av hyppigere og sterkere nedbør. Ekstreme nedbørsepisoder byr på utfordringer i form av flom, erosjon og overvannsproblematikk.
– Overvann i tettbygde strøk kan føre til store materielle skader, og er kostbart for samfunnet. Det er derfor avgjørende at kommunene tar hensyn til dette i sin arealplanlegging, sier hun.
Et av de viktigste tiltakene for å forebygge skader forårsaket av vann fra ekstrem nedbør, er å ta vare på naturområder.
– De hjelper oss med overvannshåndtering og flomdemping ved å fordrøye vann, binde jordsmonnet og beskytte mot erosjon og skred. Dette er et ansvar og en mulighet kommunene har gjennom sitt ansvar for arealplanleggingen, sier Kjersti Bjørnstad.