– Vi har forsøkt å ombruke så mye som mulig, forteller prosjektleder Guro Varvin Hjelseng (t.h.) i Höegh Eiendom. Her sammen med kollega Lene Hansen i de nye kontorene i Papirhuset. Foto: Höegh Eiendom
Publisert: 23.12.2022 

– Dette er bærekraft i praksis

Höegh Eiendom flytter inn i nye kontorer i Moss hvor nesten alt av møbler og materialer er gjenbruk.

I høst ferdigstilte Höegh Eiendom Papirhuset i Moss, og overleverte boligene til de nye eierne. Nå flytter selskapet selv inn med kontorer og visningssenter i byggets førsteetasje på Verket.

– Vi hadde et rålokale som utgangspunkt, og designet det med tanke på hva vi hadde tilgjengelig. Vi har forsøkt å ombruke så mye som mulig, og basert på vekt ligger vi anslagsvis på en ombruksprosent på rundt 80, forteller Guro Varvin Hjelseng, Hoëgh Eiendoms prosjektleder i Moss.

Teamet har tatt med seg alt av kontormøbler, møteromsmøbler og teknisk utstyr fra sine gamle lokaler. Disse er blitt redesignet og oppsirkulert med blant annet møbellinoleum på skrivebordstoppene. Restemaling har satt fargepaletten på innredningen, og skittengrå akustikkplater som var til overs fra et annet prosjekt er blitt spraymalt i stilig sort. Skillevegger, lysskinner og spotter er overskuddsvarer fra andre Höegh Eiendom-bygg.

– Tanken vår har vært å ikke putte inn mer enn nødvendig. Derfor har vi valgt åpne himlinger og slipte betonggulv. Flisene er en blanding av rester fra andre Verket-prosjekter, og kjøkkeninnredningen har vi hentet fra det gamle visningssenteret vårt. Det aller morsomste vi har ombrukt er kanskje fasadeglassene som var tiltenkt en yttervegg på Ankershus – de har vi brukt til møterom. Det var tungt og strabasiøst, men nå har vi i hvert fall ingen problemer med å møte lydkravene! smiler Hjelseng.

Imponert

Både entreprenør og underleverandører stilte seg bak prosjektet, og lokale møbeltapetserere har bidratt med redesign av møbler fra selskapets eget lager. Uken før jul gikk flyttelasset til Papirhuset, og prosjektet applauderes av selskapets bærekraftansvarlige.

– Da Guro la fram ombruksambisjonen for våre lokaler i Papirhuset, tenkte jeg at dette var veldig spennende og ambisiøst, og helt i tråd med selskapets bærekraftstrategi. Ombruk krever en omstilling, og det var veldig gøy å se alt de har fått til. Det er rett og slett imponerende. Dette er bærekraft i praksis, sier Jennifer Lamson, bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom.

– Med unntak av at arkitekten har sikret krav til universell utforming, støy og lignende, har Guro og kollega Lene Hansen gjort alt dette selv, og det gjør det bare enda mer imponerende, sier Lamson.

Ingen forskjell på liv og lære

Teamet har prøvd å ta med seg historien fra Verket inn i lokalet, og har benyttet seg av lokal arbeidskraft underveis. Den lokale forankringen har bidratt til mye positiv entusiasme i nabolaget.

Selv om det kunne vært både enklere og billigere å bestille nytt, var det aldri et alternativ. Höegh Eiendom har bærekraft som strategi, og er opptatte av å tenke ombruk og miljø så langt det lar seg gjøre.

– Ombruk er fremtiden, og det kommer til å bli mye mer fokus på dette fremover. Vi må endre menneskers tankegang, slik at enda flere vil vurdere gjenbruk og redesign fremfor å kjøpe nytt. Man kan enkelt «brushe opp» møbler man allerede har, eller kjøpe brukt, sier Lamson.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring