Ingebjørg Foss Daae, COO i Consigli. Foto: Privat
Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: 13.01.2023 

Vil få bransjen til å stole på kunstig intelligens

Byggebransjen henger etter i den digitale utviklingen, mener COO Ingebjørg Foss Daae i Consigli, som jobber med prosjektering ved hjelp av kunstig intelligens.

– Skal vi nå klimamålene er vi nødt til å tenke annerledes. I stedet for stadig nye standarder, nye prosjektroller, TEK-krav og energikrav, må vi se på arbeidsmetodene. Vi må slutte å komplisere, og gjøre en fundamental endring i hvilke verktøy vi bruker til prosjektering. Målet er bedre, mer bærekraftige bygg som bruker mindre materialer og mindre energi, sier Ingebjørg Foss Daae, COO (Chief Operating Officer) i Consigli.

Consigli utvikler programvare som bidrar til energikutt og lavere materialforbruk. På kundelisten står eiendomsaktører som Entra, Buchart, Stor-Oslo Eiendom, Møller Eiendom, Veidekke, NCC, Selvaag, Clemens Eiendom, Betonmast samt kommuner og fylkekommuner. På to år har selskapet vokst til 28 ansatte.

Kunstig intelligens

Ved hjelp av kunstig intelligens (AI) og matematisk optimalisering har Consigli utviklet en digital SAAS (software as a service)-plattform for byggprosjektering. De tilbyr flere enkelttjenester som kan optimalisere planløsning, sprinklersystem og ventilasjon, tekniske rom, med mer. I tillegg tilbyr de kvalitetssikring av konkurransegrunnlag, tilbud, leiertakerspesifikasjoner, og FDV-dokumentasjon ved hjelp av AI. På sikt er målet å tilby en SAAS som prosjekterer hele bygget og alle tekniske fag.

Å gå fra manuell ingeniørprosjektering til å la datamaskinen komme med løsningene sitter langt inne hos noen.

– I dag leverer vi enkelttjenester til flere deler av et byggeprosjekt. På denne måten kan vi gi stor verdi til prosjektene, samtidig som at kundene våre blir vant til å jobbe med AI og ser kraften i maskinprosjektering. Noe av endringsreisen innebærer å få brukerne til å stole på den kunstige intelligensen, sier Daae.

Frigjør areal

Consigli er inne i prosjektering av både nybygg og eksisterende bygg. En av tjenestene er optimalisering av planløsning på hoteller. Dette gjøres ved hjelp av algoritmer og kunstig intelligens som tester ut alle mulige kombinasjoner innenfor gitte krav.

– I noen prosjekt har vi klart å finne 10-15 prosent flere rom, og slår den menneskelige prosess med god margin. Det er mye bærekraft i å bidra til at flere titalls hotellrom ikke må bygges et annet sted, sier Daae.

Daae viser til et prosjekt på tekniske rom, der de frigjorde 30 prosent areal, som i stedet kan brukes til andre formål. Det er bærekraft i mer kompakte løsninger.

– Vi tar hensyn til parametre som skal gjøre tekniske rom til gode arbeidsplasser. Ofte har tekniske rom upraktiske løsninger. Ventiler som skal sjekkes daglig er plassert i taket, og vannrør trekkes over elektrotavler.

Mindre materialer

Innen tekniske anlegg ligger det stor besparelse i å minimere mengden tekniske installasjoner. I nybygg står VVS-installasjoner alene for 20 prosent av karbonavtrykket, og i rehab-prosjekter opptil 40 prosent. Bransjen har i langt tid gått i en retning hvor mer tekniske systemer er løsningen, mener Daae, som lurer på om konsekvensen av dette er vurdert.

– Mindre tekniske installasjoner krever mindre materialer og gir mer brukbart areal og bedre takhøyde. I noen tilfeller kan det muliggjøre flere etasjer, sier hun.

Consigli har i noen tilfeller klart å redusere antall meter ventilasjonskanal med hele 30 prosent. De jobber også med å redusere ugunstige vinkler, som igjen gir energibesparelse. Eksempelvis kreves det seks ganger så mye energi å dytte luft i en 180-graders enn en 45-graders vinkel.

På god vei

Å delta i byggeprosessen fra start gir gode forutsetninger for bærekraftige, varige løsninger som møter den digitale utviklingen. Det er ofte større utfordringer knyttet til prosjektering av eksisterende bygg, men for maskinen vil det i mange tilfeller faktisk gi en enklere beregning på grunn av færre ukjente.

– Bransjen ligger bak når det gjelder digitalisering, og den har store utfordringer i møte med ny teknologi. Når det gjelder datauthenting og analyse er utfordringene knyttet til at for eksempel byggautomasjon, styring av inneklima og adgangskontroll ikke er laget for skyløsninger og stordata. Utfordringen ved bruk av AI er gjerne datakvaliteten og at det er åpnet for mange individuelle tilpasninger i alle standardene bransjen vår bruker. Det er to forskjellige verdener som skal møtes. Det er utfordrende, men vi er heldigvis på god vei, sier Daae.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring