Foto: Woodsense
Publisert: 10.02.2023 

Ny løsning for å oppdage fuktskader på flate tak

Vannskader knyttet til flate tak er et problem, som har kostet milliarder gjennom tidene. Men flate tak gjør det mulig å utnytte kvadratmeterne bedre i bygningen og få solceller opp. Nå har Woodsense en trådløs sensor, som kan detektere og lokalisere fuktinntrengning på flate tak.

Løsningen fra Woodsense er batteridrevet og holder i 10 år, noe som gjør at den kan oppdage alle de skadene som oppstår innenfor de første 10 år iallfall.

– Etter å ha arbeidet med å bruke teknologi og kunnskap om bygningsfysikk til finne fuktskader i trekonstruksjoner er det kun naturlig at vi nå har klargjort vår løsning til å kunne oppdage skader på byggherrens største problemområde, flate tak, forklarer Jeppe Rasmussen, CEO og founder av Woodsense. 

Flate tak har en høyere risiko for å få fuktskader

Flate tak er en type konstruksjon med høy risiko for vanninntrengning, men det stopper ikke arkitekter og byggherrer med at få bygget den type konstruksjon. Nettopp derfor ser Woodsense og flere byggherrer nødvendigheten i å få et ordentlig system til at monitorere disse områdene.

Illustrasjon: Woodsense

– Det er ikke hvis der kommer vann inn gjennom tak, men når, sier Mads Alleslev, byggherre hos, Københavns kommune.

Selvom der er en liten helning og dren i taket, så er det fortsatt en horisontal flate hvor regn opphoper seg. I stigende grad bliver flate tak også utnyttet til bruksarealer.

Samtidig er det ofte mange gjennomføringer i takpappen ved tekniske installasjoner, solceller, m.m. Alle disse ting øker sjansen for at det kommer et hull i takpappen hvor vann kan trenge inn.

Det skal bare en liten gjennomføring i takpappen til før vann trenger inn. Hvis det skjer så renner vannet langs isoleringen flere meter før det finner vei gjennom og ned på membranen å opphoper seg. Det vil til slutt finne et hull å  komme gjennom dekke og ned i bygningen nedenfor.

Det fører til at byggherre alltid finner skadene for sent, og at de ofte ikke kan finne ut av hvor vannet kommer fra, så hele taket blir skiftet isteden for at det kun er det område som er problematisk som blir utskiftet.

Den dyreste skade

Lekkasjer i flate tak er et tilbakevendende problem. De er nærmest umulig å unngå og det er dyrt å lokalisere hvor vanninntrengningen kom fra. Utover det kan det oppstå følgeskader hvis lekkasjen ikke oppdages og utbedres med det samme.

Nordøst Amager skole

På COWIs anbefaling ønsket byggherre innbygging av sensorer i deres multifunksjonelle tak på et betongbygg for å monitorere fuktnivået. Sensorene er bygget inn for hver 40 m2 i det seksjonerte taket ved risikoområder, så vanninntrengning oppdages tidlig. Allerede under oppføring betalte løsningen seg inn, da det gikk hull på overdekningen etter kraftig nedbør og vann trengte inn gjennom sprekker ved murkronen.

Byggherre kunne tørke ut området og sikre seg at vannet ikke førte til vekst av råtesopp eller tap av isoleringsevne. Dette kunne blitt 100 gange dyrere å utbedre på i senere tid.

Sophie Radich Skole

Den norske entreprenøren Kruse Smith installerte sensorer i risikoområder på deres 12.000 m2 bygg i massivtre. En måned etter installasjonen mottok byggelederen en alarm da en sensor målte en kraftig stigning etter et regnvær.

Takleggeren hadde ikke lukket ordentlig og vann hadde sneket seg inn i takkassetten og ned til en sensor plassert 15 meter vekk. Den skaden hadde kostet 10 ganger mer  hvis den var funnet en måned senere.

Kruse Smith opplevde dermed at løsningen også fungerte som et ideelt verktøy til at holde øye med deres underentreprenører og håndtere problemer innen de oppstår.

Woodsense har lansert en demo-utgave av deres digitale plattform, som kan prøves med kunstig data uten sensor.

Hvordan løsningen virker:

  • Sensoren monteres på en rondell i tre og måler trefuktigheten i denne.
  • Sensorene plasseres i utsatte områder rundt takbrønn, dren og andre gjennomføringer. For en god dekning vurderes det at det skal plasseres en sensor per 30-60 m2.
  • Sensorene monteres mens byggingen er i gang eller etter når et flatt tak skal renoveres. De plasseres under isolering, men oppå betong og under membran.
  • Hvis vann kommer gjennom takpappen og renner ned gjennom isoleringen vil treet absorbere vannet og sensorene vil detektere en økning i trefuktighet og luftfuktighet.
Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring