Det sier Leif Øie, divisjonsdirektør i GK. Han er tydelig på at et stort selskap som GK har både ambisjoner og et ansvar for å gå i front på vegne av den norske byggenæringen, som står for 15 prosent av de norske klimagassutslippene.
I fjor sommer innførte Regjeringen krav om at det skal etableres et klimaregnskap over bygningsmaterialer for alle nye boligblokker og næringsbygg. Selv om kravet ennå ikke gjelder tekniske installasjoner, er dette et regelverk som GK applauderer:
– Skal vi klare å beregne hvor stort klimaavtrykk et bygg har, er miljødeklarasjoner (EPDer) en helt sentral brikke. Men det er et bransjeparadoks at selv om tekniske installasjoner utgjør en stadig større del av et bygg, ligger bygningsmaterialer som eksempelvis betong, tre og stål et godt stykke foran i løypa i forhold til tekniske installasjoner når det kommer til å etablere miljødeklarasjoner, illustrerer Øie.
GK tar nå et nytt skritt i bærekraftig retning, og vil fremover foretrekke leverandører som har miljødeklarasjoner for sine produkter.
– På den måten kan vi også levere miljødeklarasjoner i byggeprosjekter, og tilby kundene et mer bærekraftig alternativ enn det forespørselen ber om i utgangspunktet. Da er det opp til kundene våre å ta en informert beslutning. Når kunden blir klar over potensialet, velger de ofte den mest bærekraftige løsningen, sier Øie.
Han håper at denne tilnærmingen vil bidra til at enda flere bedrifter vil få fart på å lage EPDer på produktene sine:
– Dette er en måte for GK å gå foran som et klimaforbilde for bransjen. Heldigvis vet vi at en del leverandører og samarbeidspartnere allerede arbeider med å få på plass EPDer for sine produkter. Det er noe vi ønsker velkommen og heier på – i tillegg til at vi oppfordrer andre til å gå enda mer proaktivt til verks, sier Øie.
Krav i nær fremtid
– Det er generelt veldig positivt at store aktører i sine bransjer går foran når det kommer til miljøtiltak. Vi ser jo at det å øke etterspørselen etter miljøinformasjon og –deklarasjoner faktisk fungerer, for antallet EPDer blant tekniske installasjoner er i tydelig vekst.
Det sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse. Hun spår at flere og flere store aktører er på vei mot å ikke bare foretrekke, men kreve miljødeklarasjoner fra leverandørene sine.
– Det er den veien det går, og det skjer i nær fremtid. Min oppfatning er at bransjen er klare for dette. Om en leverandør taper et anbud fordi de har dårligere miljøegenskaper enn konkurrenten, tror jeg leverandøren vil ta grep for å endre dette. Økt etterspørsel etter både miljødokumentasjon og gode miljøegenskaper er svært viktig for at flere produsenter skal investere i dette og derfor er miljødeklarasjoner et viktig verktøy for å øke bærekraften til byggenæringen, legger Bramslev til.
Tydelige tegn til endring
Innkjøpsdirektør i GK, Tor Inge Stensaas, forteller at det foreløpig er prematurt å stille EPDer som et ufravikelig krav til GKs leverandører. Han registrerer likevel at det har skjedd mye positivt bare de to siste årene.
– Vi ser at de største leverandørene har tatt betydelige miljøgrep som for eksempel reduksjon av emballering, elektrifisering av kjøretøy, bruk av fossilfritt drivstoff, de ansetter bærekraftansvarlige – og ikke minst så begynner EPDer å komme på plass på en del av de største varegruppene.
Det samme registrerer Karina Nilsen. Hun er bærekraftansvarlig i GK og forteller at det i GKs produktkategorier nå er i underkant av 220 EPDer registrert i Norge, mot kun to for få år siden.
– Hver eneste EPD som registreres har en verdi. Det merker jeg også på leverandørene våre. De er stolte når de får på plass en EPD, og jeg jubler med dem. Og så vet jeg at det skjer mye verdifull innovasjon og læring hos bedriftene i prosessen med å etablere miljødeklarasjoner, sier Nilsen.
Langt lerret å bleke
Ifølge Nilsen er målet at gode EPDer skal bli et konkurransefortrinn som bidrar til å dytte bransjen i riktig retning.
– Intensjonen vår er at GK i nær fremtid kan ta produktvalg basert på laveste klimaavtrykk. Da vil det ikke bare handle om å faktisk ha EPDer – det vil være avgjørende å ha de beste EPDene, altså de mest klimavennlige produktene. Kommer vi dit at leverandørene kjemper om å ha det beste klimaregnskapet på egne produkter, da kommer bransjen til å ta store steg, analyserer hun.
Stensaas og Nilsen er imidlertid enige om at det er en liten stund til at bransjen kommer dit. Ifølge grossistene på rør og elektro ligger andelen produkter med miljødeklarasjoner foreløpig bare på rundt syv til åtte prosent. Det er med andre ord store volumer og en langvarig jobb det er snakk om.
– Det er et langt lerret å bleke. For å illustrere det, er det bare å ta røravdelingen til GK som et eksempel. Bare der er det omtrent 120 000 ulike artikler, illustrerer Stensaas.
Enkelte bedrifter viser riktignok vei for resten. Innkjøpsdirektøren trekker frem Lindinvent som har kommet så langt som å få EPDer på alle sine ventilasjonsprodukter. Han har også latt seg imponere over Lindab sitt lange arbeid med å få etablert EPDer på ventilasjonskanaler.
Snart tid for krav
I motsetning til mange andre prosesser i byggeindustrien og entreprenørbransjen, som for eksempel krav til BIM-modeller, har etableringen av EPDer på materiell og komponenter til tekniske installasjoner gått fort, legger Stensass til.
Så når er tiden inne for at GK stiller EPDer som ufravikelig krav til leverandørene sine?
– Per nå så har vi miljødeklarasjoner som et intensjonspunkt i samarbeidsavtalene våre. Men med den utviklingstakten bransjen har nå og det grønne fokuset vi og flere andre store aktører forsøker å formidle utover i næringskjeden, så spår jeg at den tiden er inne om et års tid. Da tror jeg vi går fra intensjon til krav om miljødeklarasjoner, avslutter Stensaas.