Statsrådene Ola Borten Moe og Ingvild Kjerkol la ned grunnstenen ved Livsvitenskapsbygget. Grunnstenen er 3D printet av resirkulerte materialer og inneholder blant annet en minnepinne der tegningene av bygget ligger i digital form. Foto: UiO/ Emil Vestre
Publisert: 05.05.2023 

Grunnsten til værs på Livsvitenskapsbygget

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var sammen om å legge ned grunnstenen for et av Norges største byggeprosjekter. Den ble deretter løftet av en av byggeplassens syv tårnkraner og trygt plassert innenfor spuntveggen.

– Dette bygget vil samle ledende forskere fra ulike fagmiljøer for å utvikle nye løsninger innen helse og bærekraft når det står ferdig innflyttet rundt 2027, sa byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg under grunnstensnedleggelsen for Livsvitenskapsbygget.

Bygget skal romme svært teknisk avanserte laboratorier tilrettelagt for forskning og innovasjon i verdensklasse, og vil samle ulike faggrupper og aktører innen livsvitenskap og helse. Her skal 1500 studenter og 1000 ansatte fra Universitetet i Oslo (UiO), samt 650 ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS), skape en bedre fremtid og løse store samfunnsutfordringer, som blant annet demens, kreft og virussykdommer.

– Dette blir noe mer enn Norges største og mest moderne universitetsbygg. Det blir en faglig møteplass, et arnested for innovasjon, et knutepunkt i Oslo Science City med en virksomhet som kommer hele samfunnet til gode, sier rektor Svein Stølen ved UiO om Livsvitenskapsbygget.

– Her får vi mulighet til tverrfaglig forskning. Målet er nye og bedre metoder for å forebygge, diagnostisere og behandle sykdommer, legger fungerende administrerende direktør Morten Reymert i OUS til.

Livsvitenskapsbygget, tegnet av Ratio arkitekter, legger også til rette for mange utadrettede aktiviteter. Byggets åpne arkitektur binder sammen inne- og uteområdene. Utearealet på rundt 30 mål vil blant annet ha sosiale soner, skog, tursti, regnvannsbed og områder beplantet etter økologiske prinsipper. Gaustadbekken vil komme opp i dagen med kulper og våtmarksvegetasjon.

Statsbygg fikk i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å prosjektere Livsvitenskapsbygget i 2018. I 2021 kom OUS inn i prosjektet med Klinikk for laboratoriemedisin, og bygget ble utvidet til 97 500 kvadratmeter.

Kostnadsrammen er på 12,5 milliarder kroner (prisnivå per 1.7.2022), inkludert mva. I tillegg kommer et eget prosjekt med å anskaffe utstyr som skal brukes i bygget. Dette har en kostnadsramme på 1,26 milliarder kroner.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring