Foto: Pixabay
Inge Fosselie
Publisert: 31.05.2023 

Nordisk samarbeid om kompetanse avgjørende for en konkurransedyktig byggenæring

Byggenæringen i de nordiske landene har slått seg sammen for å bli den mest bærekraftige regionen i Europa, gjennom Visjon 2030. Samtlige nordiske land bidrar til et felles program: Nordic Sustainable Construction. Det innebærer at byggenæringen må tenke helt nytt om måten man bruker ressurser på.

Byggenæringen etterspør ny kompetanse for den grønne omstillingen. Behovet er stort, for ikke å si enormt, nesten tre firedeler av bedriftene i bransjen trenger kompetent arbeidskraft. Nordisk Ministerråds Visjon 2030, går blant annet ut på å styrke elevenes og studentenes ferdigheter når det gjelder ombruk av byggematerialer. Det innebærer også at mange som er i arbeid må etterutdannes om bærekraft og ombruk.

Avgjørende samarbeid

– Det er under utvikling ny politikk om bærekraftige byggerier, og da snakker vi sammen over landegrensene for å minimere forskjellene. Dette for at det skal bli lettere, billigere og mer effektiv å møte de nye kravene, sier danske Helle Redder Momsen, sekretariatsleder for Nordic Sustainable Construction, som ligger under Social- og Boligstyrelsen i Danmark.

– Det kommer nye regler fra EU, blant annet helt nytt bygningsdirektiv og en hel rekke andre krav, og da må byggenæringen være forberedt, presiserer hun.

Redder Momsen sier det er en stor interesse i bransjen for å bygge grønnere og klimavennlig, men også hvordan bransjen skal bli flinkere til å gjenbruke byggematerialer som blir revet.

– Nordisk samarbeid er avgjørende, Norden slår seg sammen fordi vi har et felles mål. Vi skal kartlegge hva man egentlig kan i de ulike landene, slik at vi sammen kan utnytte samlet kompetanse best mulig. Hvis vi gjør det sammen, kan vi gjøre alt mer effektiv, slår hun fast.

Kompetansebehov

Programmet Nordic Sustainable Construction er blitt til for at byggenæringen skal kunne møte den grønne omstillingen. Et av flere fokuspunkter i programmet er på yrkesutdanning i Norden gjennom å utvikle undervisningsmateriell til opplæringen i ombruk av byggematerialer.

Programmet består av en innledende kartlegging av relevant lovgivning og eksisterende undervisningsmateriell om ombruk av byggematerialer i hvert nordisk land. På grunnlag av dette skal man utvikle, teste, ta i bruk og evaluere supplerende undervisningsmateriell i samarbeid med yrkesutdanningen i de nordiske landene.

Kjetil Tvedt, kompetansedirektør i Byggenæringens Landsforening (BNL) står midt i arbeidet med kompetanseutviklingen for byggenæringen i Norge:

– Det er mye som må på plass. Vi må ha et regelverk og en bransje med et samarbeid på tvers av sektorene. Vi må også ha kompetanse om hva vi gjør med ombruk i eksisterende bygg, kompetanse om materialer, ikke minst om kvaliteten og hvordan du kan sikre deg at det er godt nok. Vi trenger også kompetanse om logistikk og marked og blant annet lage markedsplasser for brukte byggevarer.

Løfte fram gode eksempler

Kjetil Tvedt er opptatt av å løfte fram de gode eksemplene for å inspirere folk i bransjen, løfte fram de gode eksemplene på gamle materialer av høy kvalitet, men som ikke passer inn i dagens kvalitets- og standardiseringsregime.

– Det er mye informasjonsarbeid i dette. Det er å løfte frem gode eksempler, inspirere folk i bransjen til å gjøre noe lignende. Du må skape en kultur for å gjøre det. Mye kan gjenbrukes, selv om det ikke passer inn i dagens kvalitets- og standardiseringsregime, mener Tvedt.

– Du må begynne i grunnskolen, og så må du ta de som er ferdig utdannet og gi dem etterutdanning. Det er det jeg skal prøve å gjøre, legger han til.

Tvedt er også opptatt av at andre enn bransjen selv skal få impulsene og viser til Bygg og Bevar/byggogbevar.no som er et samarbeidsprosjekt mellom Klima og Miljødepartementet og BNL.

– Ombruk er ikke noe nytt, det har vi jo drevet med i tusenvis av år. Men de som for eksempel er tømrere og som er i jobb i dag, de har ikke hatt dette som en del av opplæringen. De trenger å lære om dette, mener Tvedt.

Nettsiden byggogbevar.no er rettet mot de som er profesjonelle, men også mot forbrukerne, med en masse praktiske råd om hvordan du kan ta vare på gamle bygg.

– Bevaring av bygg, eller deler av bygg, er også en del av det grønne skiftet. Både profesjonelle og selvbyggere, må følge opp dette, jo flere, dess bedre, mener Kjetil Tvedt.

Visjon 2030

– Ressursknapphet og sirkularitet i byggenæringen er utfordringer for alle nordiske land for tiden. Gjennom nordisk samarbeid og prosjekter som jobber med disse utfordringene kan vi lære av hverandres erfaring og muligheter. På den måten kan vi skape verdi for byggebransjen i Norden, men også utenfor Norden, sier Karen Ellemann, generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

Hun mener prosjektet er et godt eksempel på hvordan nordisk samarbeid kan bidra til å løse felles utfordringer.

Byggenæringen har stått for en stor del av klimautslipp og miljøpåvirkning i samfunnet. Det kan det nå bli slutt på.

– Vi vil akselerere forbedringene gjennom elever og studenter som skal ta ny kunnskap med seg ut på arbeidsplassene og på den måten være ambassadører for økt ombruk av byggematerialer i Norden, sier Helle Redder Momsen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring