Audun Kalleberg. Foto: Holte
Publisert: 05.06.2023 

Tilbyr bransjen et nytt verktøy for klimagassregnskap via NOBB

1. juli 2023 er overgangsperioden slutt og kravene til miljøregnskap trer i kraft. Hvor stor klimapåvirkning større bygg utgjør må nå dokumenteres. Det er et spørsmål om tid før mindre bygg følger etter.

Per i dag er over 13 000 produkter i NOBB databasen blitt beriket med miljødata fra EPD (Environmental Product Declaration). Holte var tidlig på ballen og 1. juni ble SmartKalk Miljø lansert. Herfra har du en "magisk" knapp som henter dataene direkte fra NOBB og inn i kalkylen.

Mange har sett fram til å kunne ta dette i bruk. En god testperiode er over, pilotbrukerne har kommet med nyttige innspill, og programvaren er blitt stadig bedre. Det aller siste som er lagt til, er at SmartKalk Miljø hjelper brukeren å hente inn alternativt produkt hvis maskinlesbare data på det valgte produkt ikke finnes, forteller Product Manager Audun Kalleberg i Holte.

Bjørn Lindebrekke. Foto: Byggtjeneste

– Vi tenker at det å tilby digitaliserte miljødata via vårt API fra NOBB-databasen gjør det mulig for software-selskaper som har eller ønsker å utvikle gode løsninger for miljøegenskaper å få dataene servert på et sølvfat. Tiden for å hente ut data manuelt fra pdf-filer er over, sier markedssjef systemleverandører & integrasjon Bjørn Lindebrekke i Byggtjeneste.

– Holte har tatt i bruk digitale miljødata i sitt kalkulasjonsprogram SmartKalk. Det ser veldig lovende ut.

Enklest for SmartKalk-brukeren

– Det er brukerne av kalkulasjonsprogrammet SmartKalk fra Holte som slipper mest lettvint unna med klimagassregnskap foreløpig. Ved å ha en integrert knapp som henter inn digitale produktdata direkte fra NOBB, kan man lage klimagassregnskap på produktnivå, samtidig som man setter opp kalkylen. Dermed har brukeren full kontroll både på pris og klimapåvirkning gjennom hele kalkulasjonen. Man kan med noen få tastetrykk aktivere og deaktivere ulike nivåer i kalkulasjonen, og se hvordan forskjellige produktalternativer vil påvirke både pris og klima, sier Audun Kalleberg.

Sparer tid og kostnader

– På Boligkonferansen nylig presenterte både vi og Holte våre løsninger, forteller Bjørn Lindebrekke.

– Det er viktig for oss å synliggjøre for leverandørene at pdf-ene nå blir tatt i bruk digitalt. Nå kan jobben gjøres maskinelt og automatisk ved hjelp av API-er, helt uten at noen trenger å lese, tolke eller punche tall inn i et system. Manuell oppdatering senere er heller ikke nødvendig. Med et system som henter miljødata fra NOBB sparer man både tid og ikke minst utgifter til kostbare klimagassregnskap utført av konsulenter, som ofte er alternativet.

Vinn vinn for alle parter

– Produsentene kan få gjort digitaliseringsjobben og få tallene registrert i NOBB via Byggtjeneste og spare masse tid. Det er en vinn-vinn for alle, sier Bjørn Lindebrekke.

– Og når jobben først er gjort er det greit å vite at miljødataene blir tatt i bruk i andre enden. Vi har økt verdien på dataene vi kan tilby i NOBB-databasen, ved at vi nå kan tilby digitaliserte GWP-verdier (Global Warming Potential).

– Vi er i gang, og miljødata er laget for å brukes. Jeg håper bransjen ser verdien av det, og oppfordrer alle produsenter til å gjøre jobben med å digitalisere sine EPDer (Environmental Product Declaration). Vær proaktiv og tidlig ute slik at man er på plass i markedet med varer som har digitaliserte miljødata. Til programvareleverandørene er oppfordringen å ta dataene i bruk nå, avslutter Bjørn Lindebrekke.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring