Sommerstudentene fra venstre: Nora, Live, Ingrid, Einar og Ulrik over Polhemsplatsen i Göteborg. Foto: Aspelin Ramm
Publisert: 19.06.2023 

Nå skal byen være skitten

Hver sommer tar Aspelin Ramm og Sweco byutvikling til nye høyder gjennom et ambisiøst sommerstudentprosjekt som utfordrer konvensjonene i byplanleggingen. I årets prosjekt «Den Skitne Byen» går seks talentfulle arkitektur- og ingeniørstudenter hardt ut og hyller skitt, liv og røre.

Med «Den Skitne Byen» vil Aspelin Ramm og Sweco bidra til levende og pulserende nabolag der alle kan finne sin plass og uttrykke seg fritt.

Kenneth Dahlgren, sjef for byutvikling i Aspelin Ramm og Johannes Goa Ludvigsen, leder for Sweco Architects i Norge, danner duoen som veileder studentene gjennom sommeren. Sammen har de formulert årets oppgave.

– Vår tids byplanlegging vektlegger det rolige, rene og ryddige, men hva skjedde egentlig med støy, skitt og rot? Er det én ting som preger kritikken av nyere byutvikling, så er det at ting blir for likt og for kjedelig. Vi feier fortauet to ganger om dagen og sørger for at gatemusikanter ikke står i veien for inngangen til matbutikken. Vi pløyer ned fri natur, erstatter det med velfrisert plen og blir sittende igjen med sedate områder der beboere og brukere skjermes mot overraskelser, som om byen var en omsorgsbolig og ikke en jungel, sier Dahlgren.

I tillegg til tett oppfølging fra Aspelin Ramm og Sweco, får studentene støtte fra anerkjente byutviklere, som professor ved AHO, Even Smith Wergeland, musiker og byutvikler, Knut Schreiner, arkitekt Mari Smørgrav og designer Mads Pålsrud.

Har vi vasket bygulvet for hardt?

– Vår bransje og arkitektfaget tilstreber gjerne full kontroll på det vi planlegger og tegner. Når vi i tillegg må ivareta strenge krav fra myndighetene, blir resultat sterile og 100 prosent ferdige løsninger. Hva ville skje dersom vi ga fra oss noe av kontrollen, og arkitekturen i større grad inviterte til å ta plass, eierskap og påvirke de bygde omgivelsene. For å tenke nytt, gir vi seks utvalgte, unge byutviklere støtten de trenger for å påvirke utformingen av byene våre. Hvert år har vi høye forventninger, og hvert år imponerer de med sine nyanserte blikk på byen, sier Goa Ludvigsen.

I sommer skal studentgruppen granske regelverket og de etablerte sannhetene som styrer byutviklingen, som farmasøyter på jakt etter bivirkninger. Gir reglene oss den byen vi ønsker, eller utarmer vi vårt eget næringsgrunnlag når kjedebutikker og lørdagshandel får styre utformingen og innholdet i gatene?

– Sammen med studentene, utfordrer vi konvensjonelle ideer og oppfordrer til bred deltakelse og engasjement fra innbyggere, næringsliv og kreative miljøer, sier Goa Ludvigsen.

Fra Kirseberg til Kødbyen

Studentene er i gang med å utforske nabolag der kreativitet og mangfold blomstrer. I forrige uke var de på en interrail fra Oslo til København, via Gøteborg og Malmø, på jakt etter det autentiske bylivet og de hemmelige ingrediensene som får det til å oppstå. Der møtte de blant annet Malmøs byarkitekt Finn Williams, som tok dem med på en rundtur i nabolaget Kirseberg, og partner i Vandkunsten, Morten Dam Feddersen, som fortalte hvordan arkitektkontoret jobber for å sikre levende og mangfoldige byer. Studentgruppa har tatt med seg eksempler på støy, skitt og rot tilbake til Oslo, for å plante dem på steder der byliv kan utvikles på nye, frie, høylytte og røffe premisser.

– Vi bygger byen feil og klør oss i hodet over at folk ikke trives, eller at stadig flere blir ensomme. Så hva er den rette måten å bygge byen på? Det vil vi at studentene skal hjelpe oss med, sier Dahlgren.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring