Nylig gjennomførte Statsbygg en innovasjonspilot for å teste om bildegjenkjenningsteknologi kan brukes til å oppdage skader på bygninger.
Piloten konkluderte med at Statsbygg hadde nok bildemateriale, og at teknologien kan bidra til i å identifisere bygningsskader. Samtidig viste den at det må utvikles standarder og en taksonomi for bygningsskader, for å klargjøre hva som faktisk utgjør en skade på et bygg.
Nå har Statsbygg videreført funnene som et initiativ under innovasjonskonseptet ByggBOKS og inngått et forskningssamarbeid med blant annet forskningsinstituttet Sintef og teknologiselskapet Wenn.
– Dette er et godt eksempel på hvordan utvikling og forskning går hånd i hånd. Vi startet en innovasjonspilot for å teste mulighetene. Nå bygger vi videre på dette arbeidet for å løse utfordringene vi har oppdaget. Resultatene fra innovasjonsløpet vårt vil kunne komme en hel næring til gode, sier Statsbyggs direktør for digitalisering og utvikling, Cathrine Mørch.
Bildegjenkjenning fra bil til bygg
Wenn har lang erfaring med automatisk skadedeteksjon på bil. Som et AI-selskap har de allerede bygget opp et digitalt dataspråk for bygg.
– Vi er veldig spente på å overføre bildegjenkjenningsteknologien fra bil til bygg. For å få smartere og mer effektiv håndtering av eksisterende bygg, trenger vi gode data. Derfor er vi veldig glade for at en stor aktør som Statsbygg er villig til å dele sin erfaring på området med oss, sier leder Benedicte Økland i Wenn Property:
– Dette gir oss en unik mulighet til å bruke vår ekspertise til digitalisering av byggenæringen, legger hun til.
Samarbeidet er kommet til som en del av ByggBOKS, Statsbyggs finansieringsplattform for innovasjonssamarbeid med aktører i byggebransjen.
– ByggBOKS gir oss en unik mulighet til å samarbeide med innovative aktører i bransjen, og sammen utvikle løsninger som vil forme fremtiden for byggebransjen, sier Cathrine Mørch.
Til å begynne med deltar Statsbygg i prosjektkonsortiet som søker om finansiering fra Forskningsrådet.
– Å ta del i dette initiativet gjennom søknaden til Forskningsrådet gir ikke bare innsikt til oss, men til hele byggebransjen. Vi ser frem til å bidra med vår ekspertise og erfaringer i denne prosessen, sier Mørch.