Når vi skal bygge mer klimavennlig og derfor må beregne klimaavtrykket fra bygninger, er et stort datagrunnlag og digitalisering viktige elementer som både vil øke tempoet på og legge til rette for den grønne utviklingen av byggenæringen. For hvis man ikke kan måle det, kan man ikke endre det.
Derfor har Nordic Sustainable Construction satt i gang et prosjekt med fokus på digitale verktøy og digitalisering av bygningers livsløpsvurderinger (LCA) for å kunne vurdere, integrere og ensrette beregninger av bygningers CO2-avtrykk i hele Norden på en bedre måte.
Ved å bruke digitale verktøy som BIM-programvare og integrere dem med normative definisjoner av bygningers livsløpsvurderinger, forbedrer vi nemlig beregningene av klimaavtrykket, samt forståelsen av hva bygningsmassen vår inneholder, betydelig.
Katalysator for livsløpsvurderinger
For å nå disse målene – to vesentlige steg i arbeidet med å redusere klimaavtrykket fra bygninger – vil prosjektet utvikle retningslinjer for livsløpsvurderinger av bygninger utført ved bruk av BIM, samt ta høyde for den nordiske harmoniseringen av livsløpsvurderinger.
– Vi er nødt å strømlinjeforme livsløpsvurderinger av bygninger. Derfor er digitale verktøy helt avgjørende», sier Maria Tiainen, senior spesialist i det finske miljødepartementet, og fortsetter:
– Akkurat nå utvikler vi BIM-modeller samt retningslinjer for beregning av klimaavtrykk basert på disse modellene, da de fungerer som en katalysator for livsløpsvurderinger av bygninger.
Dataprosjektet ble lagt ut på offentlig anbud av Finlands miljødepartement, som er ansvarlig for arbeidet med nordisk harmonisering av LCA i programmet Nordic Sustainable Construction.
Retningslinjer og læringsverktøy på vei
Prosjektet ble vunnet av BIM4LCA-konsortiet bestående av det finske forskningssenteret VTT A/S (koordinator), Granlund A/S, Gravicon A/S og Insinööritoimisto Kallinen A/S (ARKCON). Konsortiet har partnere fra andre nordiske land som støtter forskningen, og sammen skal de nå utvikle retningslinjer som legger til rette for BIM-basert LCA på tvers av Norden.
– Digitalisering og BIM er avgjørende når man jobber for ytterligere nordisk integrasjon av livsløpsvurderinger av bygninger, da det bidrar til å minimere feil og kostnader. Derfor ser vi frem til å integrere BIM- og LCA-verktøy ytterligere for å lette veien til beregning av livsløpsvurderinger for bygg i den nordiske byggebransjen», sier seniorforsker Rita Lavikka fra VTT.
Prosjektet skal også utvikle nordiske referansebygg for å validere hvordan de ulike BIM-plugins og LCA-verktøyene presterer. På denne bakgrunn vil BIM4LCA-konsortiet utvikle nettbaserte læringsverktøy for nordiske universiteter og til profesjonell bruk. Disse verktøyene utvikles på grunnlag av høring av interessenter for å dekke byggebransjens behov.
Nordic Sustainable Construction-programmet, som har sekretariat i den danske Social- og Boligstyrelsen, er finansiert av Nordic Innovation og løper fra 2021–2024. Programmet jobber for å etablere Norden som den ledende regionen innen bærekraftig og konkurransedyktig bygging og støtter den grønne omstillingen av den nordiske byggebransjen.
Programmet jobber med nordisk harmonisering av livsløpsvurderinger, sirkulære forretningsmodeller og anbud, bærekraftige byggematerialer og arkitektur, utslippsfrie byggeplasser, økt ombruk av byggematerialer og kunnskapsdeling.