– Vi har nettopp blitt godkjent av BREEAM Global som et verktøy som kan brukes i alle BREEAM-prosjekt, forteller Herman Rinholm, produktsjef i Reduzer.
Grunnlagt på en doktorgrad
For ett år siden ble Rinholm ansatt i selskapet som Eirik Resch grunnla i 2021. Foreløpig er Resch og Rinholm de to eneste fast ansatte i Reduzer, men de har i tillegg knyttet til seg utviklere, designere, arkitektstudenter og en BIM-ekspert.
Forhistorien til Reduzer knyttes til Resch sin doktorgradsoppgave fra 2016-2020, der han forsket på klimagassberegninger for bygninger. I løpet av disse fire årene på NTNU, utviklet han nye metoder for å beregne og redusere klimagassutslipp fra materialbruk under planleggingsfasene.
– Jeg la merke til at klimagassberegninger var av varierende og ofte lav kvalitet, og at de var mye mer tidkrevende enn nødvendig, sier Resch.
Rinholm, med fortid som rådgiver i byggebransjen, har beregnet klimagassutslipp for mange byggeprosjekt. Han syntes dette var kronglete, tidkrevende, og så komplisert at det krevde spesialkompetanse.
– Det tok lang tid, og kundene måtte betale mye for å få et resultat, sier Rinholm.
Etter at Resch grunnla Reduzer, har han oversatt forskningsresultatene sine til programvare. NTNU har lisensiert disse forskningsresultatene til Reduzer.
Skybasert abonnement
Resultatene er blitt dagens skybaserte programvare som er tilgjengelig via en nettleser for abonnenter som betaler for lisens.
Per i dag bruker 11 bedrifter Reduzer i sine prosjekt. Kundene representerer ulike deler av byggbransjen. Noen er rutinerte klimagasseksperter, mens andre aldri har gjort slike beregninger før. For eksempel, brukes Reduzer til byutviklingsprosjektet Lilleakerbyen langs Lysakerelva mellom Bærum og Oslo.
– Klimagassberegninger blir gjort for hele området som skal bygges ut, og skal informere om tiltaksvalg, sier Resch.
Rinholm på sin side, ønsker å trekke frem ferdighusprodusenten Norgeshus.
– De bygger med høy grad av standardisering, samtidig som hvert enkelt bygg er forskjellig. Løsningen deres har vært å bygge opp sine kataloghus i Reduzer, slik at de kan tilpasse disse til hvert enkelt prosjekt, sier han.
Brukerne kan importere bygningsinformasjon fra kostnadskalkyler og fra BIM-/IFC-program, slik at de kan importere data om byggematerialer, størrelser og geometrier direkte inn i programvaren for enkel beregning av klimagassutslipp. Verktøyet kan også analysere og optimalisere byggematerialene som brukes i byggeprosjektene, slik at brukerne får oversikt over deres viktigste kilder til klimagassutslipp.
Reduzer samarbeider med brukerne av verktøyet og legger deres tilbakemeldinger til grunn for videreutvikling av programvaren.
Kan brukes fra idé til ferdig bygg
Reduzer skal være så enkelt å bruke at alle i byggenæringen, enten de er arkitekter, ingeniører, utbyggere eller prosjektledere, kan beregne byggets klimagassutslipp.
For de som ønsker å utforske alternativene for sitt bygg, gjøres det kjapt i «automodellen». Det er en enkel kalkulator der man legger inn ulike data som form og størrelse på bygget, materialvalg og valg av energistandard.
– Vi har samlet de viktigste valgene i denne enkle kalkulatoren, slik at man raskt og enkelt kan få en pekepinn på hva som lønner seg, sier Rinholm.
I produktbiblioteket kan man sammenligne for eksempel ulike fasadetyper eller vindustyper. Et komponentbibliotek for sammensatte bygningsdeler gjør at man kan sammenligne og finne klimavennlige løsninger for blant annet yttervegger og etasjeskillere.
Poenget er at det skal være så enkelt å gjøre klimagassberegninger, at dette i større grad enn i dag blir grunnlag for beslutningsprosessen i et byggeprosjekt.
– Bare man får litt mer bevissthet rundt temaet, ser man fort at det er mange lavthengende frukter som kan redusere mange tonn med CO2, uten at det koster en krone ekstra, sier Rinholm.
Reduzer kan integreres med BIM- og IFC-modeller og kostnadskalkyler for helhetlig og bærekraftig byggeprosess.
– Gjennom alle faser er rapportering etter miljøordninger fullt ut automatisert, som for eksempel for BREEAM, TEK17 og FutureBuilt, sier Rinholm.
Vil ut i verden
Verktøyet er tilpasset norske forhold, og tar hensyn til norske standarder og retningslinjer. Men Resch og Rinholm tror Reduzer har en fremtid også i utlandet. Per i dag er programvaren tilgjengelig på seks språk: De tre skandinaviske pluss engelsk, tysk og spansk. De tester opp mot kunder i Sverige og Danmark, og har følere ute til flere europeiske land som blant annet Tyskland, Østerrike og Frankrike.
– I mars var vi i Silicon Valley i USA for å lære om det amerikanske markedet, sier Resch, før han fortsetter:
– Men vi vil først sette opp tempoet når vi har et godt og bredt fotfeste i det norske markedet.
Resch er optimist, og tror fotfestet i Norge er solid nok til satsing utenlands allerede mot slutten av 2023.