Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis/Nordic Office of Architecture
Publisert: 19.09.2023 

Konkurranse om minnested i Regjeringskvartalet

Et permanent minnested etter 22. juli-terroren skal være en del av det nye regjeringskvartalet i Oslo. Nå inviteres kunstnere, designere og arkitekter til oppdraget.

KORO (Kunst i offentlig rom) har lyst ut konkurransen om å utforme et permanent, nasjonalt minnested etter terrorangrepet 22. juli 2011 i Regjeringskvartalet.

Konkurransen vil ha flere faser: Først er det en åpen prekvalifisering og deretter en lukket konkurranse over to trinn. Konkurransen vil foregå fra januar 2024 til våren 2025.

Johan Nygaardsvolds plass

Det nasjonale minnestedet skal bli et betydningsfullt sted å samles, minnes og reflektere for oss som samfunn og for alle berørte. Minnestedet kan ha et omfang på inntil 1350 m² og skal ligge på Johan Nygaardsvolds plass ved siden av den nye inngangspaviljongen til 22. juli-senteret.

Regjeringskvartalet og minnestedet vil være et sted som henvender seg til hele hovedstadens befolkning og til tilreisende fra inn- og utland. Samtidig blir det en integrert del av regjeringskvartalet, og dette vil være et viktig samspill å løse med minnestedet.

Koro har satt noen klare kriterier for konkurransen:

  • Minnestedet må utformes slik at det kan holdes markeringer og seremonier der.
  • Minnestedet må være tilgjengelig for alle døgnet rundt.
  • Navn på de som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya, skal komme frem.
Slik avholdes konkurransen:

I konkurransens åpne prekvalifisering med søknadsfrist 1. november 2023, kan alle søke. Det skal ikke leveres noe skissemateriale eller forslag til utforming i prekvalifiseringen. KORO vil vurdere de innkomne søknadene blant annet på kompetanse, bakgrunn, referanseprosjekter og et motivasjonsbrev som skal sendes inn.

Inntil 10 deltagere i prekvalifiseringen går videre til den lukkede konkurransen. Dette blir offentliggjort 15. desember 2023, og deltagerne kan være enkeltpersoner eller grupper. I den lukkede konkurransen vil det 30. mai 2024 være innlevering av skisseprosjekt for utforming av minnestedet. Deretter skal deltagerne presentere prosjektet både for juryen og allmenheten.

2. september 2024 kommer juryens beslutning om hvilke tre deltagere som går videre til konkurransens siste fase. Da blir det en videreutviklings- og samspillsfase. Deltagerne vil ha møter med jury, brukermiljøene og Statsbygg med rådgivere.

15. januar 2025 må det endelige forslaget leveres inn for konkurransedeltagerne. 1. mars 2025 offentliggjør juryen vinnerforslaget.

Dette er juryen:

Statsbyggs avdelingsdirektør Hege Maria Eriksson vil være en del av juryen som vil ledes av avtroppende Oslo-ordfører Marianne Borgen.

Juryen er oppnevnt av KOROs direktør etter at mandat og sammensetning er drøftet med Kommunal- og distriktsdepartementet og består av 11 personer:

  • Marianne Borgen (Juryleder – tiltrer juryen etter at hun går av som ordfører i Oslo)
  • Regitze Schäffer Botnen (Sentralstyremedlem i Støttegruppen for 22. juli)
  • Fabian Wahl Sandvold (Sentralstyremedlem i AUF)
  • Lena Fahre (Direktør for 22. juli- senteret)
  • Hege Maria Eriksson (Avdelingsdirektør i Statsbygg)
  • Ingeborg Hjorth (Faglig leder på Falstadsenteret)
  • Mathias Danbolt (Professor ved Københavns universitet)
  • Camille Norment (Kunstner)
  • Mohamed Abdi (Lærer og skribent)
  • Nora Ceciliedatter Nerdrum (Seksjonsleder/kurator i KORO)
  • Trude Schjelderup Iversen (Seniorkurator i KORO)
Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring