Det er installert energibrønner lokalt og et solcelleanlegg på taket som produserer 80 000 kwh i året. Foto: Hundven Clements Photography
Publisert: 31.10.2023 

Borgafjellet skule – et innovativ skolebygg

– Vi har fått til miljøresultater og et veldig godt inneklima, og det er utrolig tilfredsstillende og gledelig for oss. Dette er et anlegg som er ganske unikt i sitt slag i Norge, og vi synes det er flott at andre skoler har blitt inspirert av oss og ønsker å gjøre tilsvarende, sier prosjektleder i Bjørnafjorden kommune, Ole Håkon Sælen.

Borgafjellet barneskule er et godt eksempel på et av de viktigste kvalitetsprinsippene for bygg og eiendom – å sørge for et godt inneklima for elever og ansatte.

En pionér

For å oppnå best mulig inneklima la Bjørnafjorden kommune føringer om bruk av massivtre og benytte en kombinasjon av naturlig og mekanisk ventilasjon, såkalt hybrid ventilasjon. I følge LINK Arkitektur er Borgafjellet skule hittil det eneste skolebygget i Norge som benytter denne typen ventilasjon. Arkitekt og prosjektleder Bjørn Feltens fra LINK Arkitektur forteller at de måtte se til utlandet for å finne tilsvarende byggeprosjekt å hente inspirasjon og kunnskap:

– For meg var det veldig inspirerende at byggherren, Bjørnafjorden kommune, ble så engasjert og motivert for å gå “all in” med en slik innovativ løsning. Det har vært en rik læringsopplevelse for begge parter å samarbeide så tett under hele prosessen, forteller han.

Den naturlige ventilasjonen skjer ved hjelp av motoriserte vinduer med nøye planlagte mønster for åpning og lukking i både klasserom, fellesareal og kontor. Denne løsningen forbedrer luftkvaliteten samt regulerer temperaturen effektivt. Den er energigunstig og gir samtidig et godt inneklima som stimulerer til læring og kreativitet.

Høye klima- og miljømål

Barneskolen er bygget i to etasjer i massivtre og har et samlet areal på 7100 kvadratmeter. Det er brukt tre i både yttervegger, innervegger, etasjeskiller, tak, trapper, rekkverk og bærende innervegger. Selv ikke-bærende innervegger er kledd i massive treoverflater. Resultatet er et stort kutt i klimagassutslipp og et stabilt luftfuktighetsnivå innendørs.

Kommunen hadde satt høye klima- og miljømål for byggeprosjektet. Et viktig mål var å benytte lokalprodusert fornybar energi i det nye skolebygget, og det ble derfor installert energibrønner lokalt og et solcelleanlegg på taket som produserer 80.000 kwh i året. I samvirkning med naturlig og mekanisk ventilasjon forteller byggherre at det reduserer energibruken og reduserer skolens klimaavtrykk i drift.

Et annet mål for prosjektet har vært å bygge en skole som er tilnærmet vedlikeholdsfri. Ytterkledningen er av malmfuru, et materiale som er lett å vedlikeholde og rengjøre. Dette gir lave drifts- og vedlikeholdskostnader, et annet av bygg 21s kvalitetsprinsipp.

– Dette har blitt en skole som både elever, ansatte og nærmiljø kan være stolte av, der levende naturmaterialer omgir brukerne, avslutter Feltens.

Fakta om bygget:

Sted: Os
Prosjekttype:
 Skole
Areal: 
7100 kvadratmeter
Byggherre:
 Bjørnafjorden kommune
Totalentreprenør:
 HENT
Kontraktssum:
 203 millioner kroner
Arkitekt: LINK Arkitektur
Landskapsarkitekt:
 Weglo

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring