Bærekraft og miljø er en integrert del av Multiconsults arbeid med rådgivning og prosjektering innen bygg- og eiendom. I året som gikk så de en økt etterspørsel etter kompetanse og løsninger innen klima, miljø og samfunnsutvikling, og nylig kom deres nye bærekraftsssjef på plass. Med oppstart etter sommeren, er Agathe Schjetlein allerede godt i gang med arbeidet.
– Dette er en veldig spennende bedrift å jobbe i med tanke på bærekraft, fordi det er gjort så mye godt arbeid på feltet allerede. Bærekraft er et viktig kompetanseområde innenfor alle fagområdene vi jobber med, i en eller annen form, forteller Schjetlein.
I tiden som kommer skal hun ta ansvar for at den brede innsatsen i virksomheten innen klima, miljø, stedsutvikling, ombruk og fornybar energi henger godt sammen. De siste ti årene har hun jobbet med klima- og bærekraft i finansnæringen, som i løpet av denne tiden har gjennomgått store endringer på området.
– Vi gjør mye for å sikre at vi har riktig og oppdatert bærekraftskompetanse i virksomheten. Dette er helt sentralt for kundene våre, og også for å være en attraktiv arbeidsgiver og samarbeidspartner. I mange situasjoner er vi avhengige av å få med andre kompetente samarbeidspartnere på laget for å sikre de beste løsningene, og det blir kanskje enda viktigere i tiden som kommer. Vi konkurrer der vi må, og samarbeider der vi kan, sier Schjetlein.
Krever at bransjen tenker annerledes
– Vi har sett at omsetningen knyttet til grønn omstilling øker jevnt og trutt på områder som fornybare energiløsninger, klimatilpasning, naturbevaring, energieffektivisering og grønn industri, sier Kristin Olsson Augestad, konserndirektør i Multiconsult.
Hun har tro på at rådgivende ingeniører kan bidra til en mer bærekraftig utvikling i byggenæringen, i tillegg til samfunnet for øvrig. Men det krever at byggebransjen tenker annerledes, og utvikler nye løsninger og ny kompetanse – både når man skal bygge nytt, og i større grad gjenbruke det man allerede har, mener Augestad.
– For å virkelig lykkes med det, er vi opptatt av at bærekraft skal konkretiseres. Vi må ha tydelige føringer, og bransjen må sette seg noen felles mål for å skape forutsigbarhet og like rammer. Det finnes en del mål allerede, som tiltak for å redusere utslipp av klimagasser, øke energieffektivisering og ombruk, og effektivisere arealbruk. Dette skaper forutsigbarhet og like rammer, og gjør det enklere å samarbeide for å utvikle nye, lønnsomme løsninger. Og i vår bransje er det jo slett ikke bare snakk om utfordringer, det er også enormt mange muligheter, for eksempel innenfor klimatilpasning og ombruk av materialer i bygg, sier Augestad.
Lønnsomt bærekraftsfokus
Det har lenge vært snakk om et motsetningsforhold mellom bærekraft og økonomi, og bærekraftige løsninger har blitt ansett som mer kostbare. Og i enkelte tilfeller stemmer det, sier Schjetlein, men det å ikke bygge bærekraftig, bør og skal ikke anses som et alternativ i tiden fremover.
Hun opplever at byggebransjen er bevisst på å utvikle seg på linje med et marked som også er langt mer opptatt av bærekraft enn før.
– For selv om prosjektposten kanskje går opp, vil levetidsperspektivet bli et helt annet. Bygget står seg lenger, og man sikrer at bygget er attraktivt for bevisste leietakere også i fremtiden. Vi ser helt tydelig at kjøpere og leietakere nå stiller større krav til bærekraftsprofil på de arealene de kjøper eller leier, og at grønne bygg kan generere høyere leieinntekter. Så et langsiktig perspektiv på lønnsomhet er helt essensielt for å velge bærekraftig, sier Schjetlein.
Ny innsikt og kunnskap nødvendig
For å lykkes med å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger for fremtiden, er oppdatert kompetanse helt essensielt, påpeker Augestad.
– Det vi visste for fem år siden, stemmer ikke nødvendigvis lenger. Bærekraft i bygg og eiendom er et område i stadig utvikling, og det er mange hensyn å ta. Men vi opplever at byggenæringen er veldig opptatt av å tilegne seg ny kunnskap og innsikt på feltet, og det er satt i gang en rekke ulike forskningsprosjekter og forbildeprosjekter, som FutureBuilt, Powerhouse, og ZEB-laboratoriet, som er et laboratorium for nullutslippsbygg hvor nye og innovative materialer og løsninger utvikles og testes.
Hun mener også det kan være nyttig å se til andre land for inspirasjon.
– Våre naboland i Skandinavia, både Sverige og Danmark, har kommet langt når det gjelder ulike typer bærekraftige løsninger. Det er viktig at næringen er åpen for ny innsikt, og fortsetter å trekke i samme retning, for å finne og teste nye løsninger.
Felles løsninger
– En utfordring er at byggebransjen er relativt fragmentert, med lange verdikjeder. Derfor er det så viktig at aktørene i bransjen ikke sitter på hver sin tue, men samarbeider om å lage gode felles løsninger, sier Augestad.
Hun trekker frem Construction City Cluster, der Multiconsult er med som partner, og Augestad selv er styringsgruppeleder. Næringsklyngen er etablert for å få bransjen til å jobbe sammen for innovative og bærekraftige løsninger i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen.
– Det handler om å bruke hele verdikjeden sammen for å skape de beste løsningene. Ingen kan få til dette på egen hånd, vi trenger slike konkrete engasjement fra bransjen selv for å klare å møte disse behovene.