I stedet for å starte med detaljer, som sprinklersystem eller brannalarmer, anbefaler Berland å ta steget tilbake og få god oversikt over bygget som skal brannsikres. Setter man i gang, uten at tiltaket settes inn i en sammenheng, risikerer man å putte på brannsikring der det ikke var nødvendig. Da er penger brukt uten at bygget ble mer brannsikkert av den grunn.
Mangler brannkompetanse
Ifølge Berland er det tilfeldig hva som finnes av brannkompetanse i byggeprosjekt. Etter at den branntekniske rådgiveren har levert rapporten om brannprosjektering for et planlagt nybygg, er han ute av prosjektet.
– Da er man avhengig av at de som leser rapporten forstår hva den innebærer. Det er heller ikke krav til kontroll av brannsikring for detaljprosjektering eller utførelsen av byggeprosjektet. Men slike krav kan komme, tror Berland.
Ikke slå av ventilasjonen
Han synes det er vanskelig å gi enkeltråd, men forteller at en brann ofte sprer seg bak kledning og i hulrom. Det er uoversiktlig og kan føre til at brannvesenet ikke har kontroll på flammene. I stedet for å fokusere på enkeltprodukters egenskaper, bør en derfor heller se på hvordan man bygger.
– Unngår man hulrom har man gjort mye, selv om man trenger noe til lufting og for å forebygge råteskader. Det er uansett ikke mulig å bygge 100 prosent brannsikkert. Andre byggekrav skal også oppfylles, sier han.
Å planlegge brannsikkerhet handler liker gjerne om å forsinke brannen.
Ventilasjonsanlegg skal ikke slås av. Hvis man ikke har automatisk styring, og ønsker å spare strøm ved å slå det av manuelt, skal det aldri gjøres uten først å undersøke hvordan ventilasjonsanlegget fungerer under brann. For ventilasjonsanlegget kan ha en viktig funksjon ved brann.
– I mange tilfeller starter ventilasjonsanlegget å gå for fullt når det brenner. Da trekkes røyk og varme ut av bygget for eksempel via taket. Hvis ventilasjonsanlegget er slått av, og man ikke har brannspjeld, får man i stedet kanaler som leder røyken feil vei. Røyken kan spres til alle rom gjennom de åpne kanalene. Da har man mistet kontroll, sier han.
Tre bedre enn du tror
Det finnes ingen fasit over materialer å velge for å øke brannsikkerheten. Det kommer an på hvordan materialene brukes, og hvordan bygget er konstruert.
– Det finnes ubrennbare materialer, men de har sine svakheter. For eksempel mister stål styrken sin ved 500 grader, så det må beskyttes mot varme. Og betong kan skalle av i en brann så det må man ta hensyn til ved prosjekteringen, sier Anne Steen-Hansen, professor i brannteknikk ved NTNU.
Tre brenner. Det er tross alt bjørkeved som knitrer i vedovnen. Men trekonstruksjoner som søyler og bjelker, har også gode brannegenskaper.
– Det svarte laget med kull som dannes på utsiden når treet brenner, beskytter treverket under mot varmepåkjenningen. Derfor beholder treet styrken sin ganske lenge i en brann, sier hun.
Brukt rett kan tre altså være et trygt byggemateriale. Brukt feil, kan det skape en katastrofe, som «Lone-brannen» i Bergen er et eksempel på.
– Der var det balkonger i tre bygget som små, tynne kasser oppå hverandre. Det var som et Sankthansbål, sier hun.
Sikrere solcellestrøm
Høye strømpriser får flere til å installere solceller på tak og vegger. Solcellene, og eventuelle batteriløsninger, må installeres med brannsikkerhet i tankene. Morten I. Berland er ikke fornøyd med hvordan brannsikkerheten ivaretas i dag.
– Det er et problem at det ikke er brannrådgivere med og vurderer solcelleanleggene. Skal dette installeres mer brannsikker må man blant annet ta hensyn til hva taket er bygget opp av, hvilken isolasjon det er, og hvilken taktekking som er brukt, sier Berland.
Han er heller ikke begeistret for solceller som legges løst på flate tak, kun holdt på plass med steinheller.
– Blir det vind kan solcellepanelene flytte på seg. Da kan det bli varmgang i koblinger. Solceller er permanente installasjoner og må alltid festes skikkelig, understreker han.
Positivt til ombruk
Ombruk og gjenbruk av materialer og byggevarer trenger ikke komme i konflikt med brannsikkerhet.
– Brannsikkerhet skal være bærekraftig, samtidig skal bærekraftige løsninger som solceller og batteripakker, være brannsikre. Vi trenger mer kunnskap for å optimalisere løsningene slik at brannsikring ikke går på bekostning av bærekraft og motsatt, sier Anne Steen-Hansen.