Spadetaket markerer byggestart for det siste av de fire nye sykehusprosjektene i Oslo. Nye Rikshospitalet skal samle nasjonale og regionale funksjoner og være lokalsykehus for 200 000 innbyggere i Oslo. Sykehuset skal stå klart i 2031.
Prosjekt Nye Rikshospitalet – i korte trekk
- Prosjekt Nye Rikshospitalet er det største byggeprosjektet som inngår i programmet for utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS). Programmet omfatter også Nye Aker sykehus, Nytt klinikk- og protonbygg på Radiumshospitalet og Ny sikkerhetspsykiatri på Ila. Nye Rikshospitalet, Nye Aker og Ny sikkerhetspsykiatri er nå i gjennomføringsfasen, mens for Nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet er det gjennomført eierskifte til Oslo universitetssykehus.
- For alle prosjektene er det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst byggherre. Helse Sør-Øst har etablert en egen prosjektorganisasjon for byggeprosjektene, HSØ PO. HSØ PO ledes av programdirektør Dag Bøhler. Når byggene er ferdigstilt skjer et formelt eierskifte til OUS. OUS leder da prosessen med å ta i bruk de nye sykehusene. OUS har etablert en egen organisasjon, Nye OUS, som leder samhandlingen med byggeprosjektet og støtter klinikkene i å forberede seg til en ny arbeidshverdag i de nye sykehusene. Nye OUS ledes av direktør stab utvikling Just Ebbesen (knst.).
- Nye Rikshospitalet og Aker sykehus bygges parallelt og vil være ferdigstilt samtidig. De vil ha mange av de samme funksjonelle løsningene særlig innen IKT og utstyr. Dette vil forenkle drift, vedlikehold og opplæring.
- Rikshospitalet er i dag i hovedsak et sykehus for planlagt behandling med funksjoner som er regionale og landsdekkende. Med utvidelsen vil alle de regionale funksjonene i OUS samles på Rikshospitalet. Dette er spesialisthelsetjenester som gis til pasienter fra hele HSØ sitt opptaksområde. I tillegg vil Nye Rikshospitalet være lokalsykehus for 200 000 innbyggere i Oslo kommune. All somatisk behandling til barn og ungdom i Oslo universitetssykehus samles i et eget barne- og ungdomssenter på Nye Rikshospitalet.
- Aktivitetene og funksjonene som overføres til Nye Rikshospitalet ytes i dag ved Ullevål sykehus. Når disse funksjonene samles på Nye Rikshospitalet, vil sykehuset å få en større andel pasienter som mottar øyeblikkelig hjelp inkludert akutt traumebehandling.
- Når Ullevål sykehus avvikles, vil de fleste lokalsykehusfunksjonene for Oslo overføres til Nye Aker sykehus.
Nye bygg
- Bygg J består av en base i seks etasjer som inneholder de tyngste sykehusfunksjonene som akuttmottak, bildediagnostikk, operasjon og intensiv samt poliklinikker. Over basen ligger fire lameller i en vifteform som er bundet sammen mot øst. Disse vil i hovedsak huse sengeposter. På taket vil det være to helikopterplattformer. På det høyeste er Bygg J 14 etasjer høyt.
- Bygg M og N samler det somatiske behandlingstilbudet til barn og ungdom opp til 18 år i et barne- og ungdomssenter. Byggene skal også inneholde lokaler for laboratoriemedisin, fysioterapi, forskning og undervisning mm.
- Bygg F2 vil være ny teknisk sentral og Bygg A1 ombygges til vare- og distribusjonssentral.
- Det nye sykehuset integrerer nye og eksisterende deler slik at det fremstår som et nytt, samlet og funksjonelt sykehus.
- Reguleringsplanen omfatter et stort område rundt Rikshospitalet og Gaustad sykehus for fremtidig utbygging.
Kapasitet Nye Rikshospitalet
Byggeprosjektet gir totalt 150 000 kvadratmeter nybygg. Det vil gi netto funksjonsareal på 56 418 kvadratmeter i nye bygg. Totalt med eksisterende bygg blir netto funksjonsareal 59 333 kvadratmeter.
De nye byggene vil gi:
- 441 ordinære senger
- 60 intensivplasser
- 42 nyfødtintensivplasser
- 24 operasjonsstuer
- 11 fødestuer
- 173 poliklinikkrom
- 2 akuttmottak
- Samt lokaler til administrasjon, servicefunksjoner, forskning og undervisning
Byggeprosess
- Nye Rikshospitalet skal være ferdig i 2031.
- Grunnarbeidene for Bygg J starter i juni 2024.
- Høsten 2023 og våren 2024 er det gjennomført forberedende arbeider for at grunnarbeidene kan starte.
- Et omfattende rokadeprosjekt har pågått siden 2023. Rokadeprosjektet etablerer alternative. midlertidige lokaler for de delene av dagens Rikshospital som berøres av byggeprosjektet. Rokadeprosjektet har blant annet etablert modulbygg på taket av Rikshospitalet som vil romme kontorer.
- I februar 2023 ble reguleringsplanen for Gaustad sykehusområde godkjent etter en statlig reguleringsprosess.
- Forprosjektet ble vedtatt av Styret i Helse Sør-Øst i desember 2022.
- Stortinget vedtok i desember 2019 å gi lån til Nye Aker og Nye Rikshospitalet.
- Prosjektets miljømål er basert på «Grønt sykehus» og BREEAM sertifisering med ambisjonsnivå «very good».
- På det meste vil 1200–1300 anleggsarbeidere være sysselsatt samtidig.
Kostnad
Prosjekt Nye Rikshospitalet har et budsjett på 21,2 milliarder kroner. Rokadeprosjektet har et budsjett på 776 millioner
Organisasjonsutvikling i Oslo universitetssykehus
- Sykehus er en av de mest komplekse byggene man kan bygge. Det skal være funksjonelt for mange ulike faggrupper samtidig. Det nye målbildet for OUS innebærer også store organisatoriske endringer. Det har derfor vært helt avgjørende å sikre god medvirkning fra fagmiljøene i sykehuset.
- I arbeidet med forprosjektet for Nye Rikshospitalet har det vært 21 medvirkningsgrupper som til sammen har holdt 174 møter. I tillegg kommer medvirkningsgrupper som er felles for Nye Aker og Nye Rikshospitalet.
- Medvirkningsgruppene består typisk av 10–15 fagrepresentanter fra kliniske avdelinger, fagfolk innen smittevern og medisinsk teknisk utstyr, verneombud, 2–5 tillitsvalgte og en brukerrepresentant. I tillegg kommer prosjektledere og fagpersoner fra byggeprosjektet som arkitekt og bygningsingeniør.
- Det er fortsatt et stort antall medvirkningsgrupper i jobb som arbeider med f.eks. valg av utstyr og utforming av nye arbeidsprosesser.