Vannkunsten Syd er tegnet av det danske arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten, som også sto bak det som nå kalles Vannkunsten Nord. Den største forskjellen er at fasaden denne gangen kles med rustskifer fra Otta, som vil gi byggene et rødlig preg. Prosjektet har fem forskjellige punkthus i tre forskjellige størrelser, og byggene er rotert i forhold til hverandre. Inspirasjonen fant arkitektene i tradisjonelle norske gårdstun og naust langs kysten, som ligger i overgangen mellom land og sjø, kombinert med skifer inspirert av norske fjell.
Fundamentert på havbunnen
Prosjektet ble påbegynt i 2023, da stålplater/spunt ble stukket 20 meter ned i vannet og inn i leiren, for å tappe ut en liten del av Oslofjorden. Så ble store deler av byggene fundamentert på bunnen av fjorden.
– Dette er et av de mest fantastiske prosjektene jeg har vært med på. De fem punkthusene er i hovedsak bygget der det tidligere bare var vann, og arkitekturen på byggene består av utrolig mange vinkler som er alt annet enn rette. Dette er rå ingeniørkunst, hvor vi har fått med oss de beste folkene. Resultatet blir spektakulært, helt nede ved vannet og med kanaler mellom husene, sier Karl Jon Sørli, prosjektsjef i OSU.
Totalt bygges det 91 leiligheter i Vannkunsten Syd, fra toroms til fireroms. Noen av leilighetene er på to etasjer, og noen av dem har trapp helt ned til vannet.
– Jeg tror faktisk ingen av leilighetene er like. Det gjør det utfordrende for de som bygger, men heldigvis er de så dyktige at de løser det uten problemer, sier Sørli.
Totalt er prosjektet på 15 500 kvadratmeter, hvor 12 400 er boliger og parkeringskjeller og 3 100 kvadratmeter er næringsarealer. 2 464 kvadratmeter betong plasstøpes og det brukes 434 tonn armering. Snart begynner leggingen av 6 150 kvadratmeter skiferfasade.
Miljøstandarden blir «Breeam Very good». Et tredvetalls selskaper og et par hundre personer er engasjert i byggingen av Vannkunsten Syd. Entreprenør for prosjektet er Veidekke, som i juni 2023 kunne annonsere at kontrakten var verdt 476 millioner kroner eksklusiv mva.
– Dette er et utfordrende og veldig spennende prosjekt, med flere spesielle konstruksjonsdeler. Det er vinkler og linjer i flere retninger, som må stemme i flere dimensjoner. Takkonstruksjonen er for eksempel prekuttet og blir satt sammen på stedet, som et puslespill, sier Christoffer Helland, anleggsleder i Veidekke Bygg.
Krav til planlegging
– Det at bygget er plassert på fem øyer gjør at material- og utstyrslogistikken krever konstant oppfølging. Vi har ikke mulighet til å motta materialer og leveranser før kort tid før disse skal benyttes i byggeriet. Dette stiller store krav til planlegging. Heldigvis har vi med oss en mengde gode samarbeidspartnere, som forstår viktigheten av god logistikk, som bidrar i planleggingen, og som hjelper Veidekke med å få til en god gjennomføring, sier han.
– Veidekke er stolt av å oppføre, i min mening, noen av Norges flotteste leiligheter, sammen med en profesjonell byggherre som Oslo S Utvikling, og veldig kompetente underentreprenører og samarbeidspartnere, sier Helland.