Fra venstre: Haakon Fivelstad (produktsjef i Spilka Building Solutions), Anders Vedlog (CEO i ACEL) og Terje Bøe (CEO i Spilka Industri). Foto: Spilka Industri
Publisert: 14.08.2024 

Har utviklet innovativ fasadekledning med innebygde solceller

Spilka har utviklet de bygningsintegrerte solceller som ser ut som en helt vanlig fasade. Nå har de signert en svært viktig kontrakt med ACEL AS som kan sette fart på arbeidet med energieffektivisering av både nybygg og eksisterende bygg.

ACEL sitt hovedkontor i Ålesund blir det første bygget som får montert Fixade Solar, en ny type fasadekledning med integrerte solceller. Lokal energiproduksjon er et viktig tiltak for å oppnå energieffektive bygg, men til nå har solcellepanel vært lite brukt på fasader på grunn av økonomiske og estetiske utfordringer. Fixade Solar løser dette ved å integrere solceller i selve kledningen, og den monteres enkelt og kostnadseffektivt med Spilka sitt fasadesystem.

Sunnmørsk innovasjonssamarbeid

Det er Spilka som har utviklet de bygningsintegrerte solcellene, og sammen med ACEL skal de nå gjennomføre dette pionerprosjektet som støttes av Enova og Innovasjon Norge. Planen inkluderer 15 centimeter etterisolering, solcellepanel kombinert med fasadeplater, utskifting av vinduer, utvidelse av varmepumpeanlegg og smart strømstyring. Målet er å forbedre byggets energiytelse med 40 prosent, noe som tilsvarer en årlig besparelse på omtrent 300 000 kWt, eller 60 prosent av byggets strømforbruk.

– Vi forsøker alltid å samarbeide med lokale selskap der vi kan, forteller Anders Vedlog, CEO i ACEL AS.

– Spilka Building Solutions er en spennende Ålesundsbedrift med lokalt eierskap som vi ser frem til å samarbeide med. Vi gleder oss over de spennende endringene på eget bygg, men også til å være med å rulle ut disse svært bærekraftige løsningene til andre bedrifter i regionen.

Mer effektivt enn solceller på taket

Haakon Fivelstad, som er teknisk leder i Spilka Building Solutions, forteller at noe av det unike med Fixade Solar er at solcellepanelene ser ut som vanlige fasadeplater.

– Et slikt design gjør solcellepanel mye mer anvendelig, og det er ideelt for Norge der solcellepanel på fasaden vil produsere strøm hele året, selv om vinteren når solen står lavt. Når disse monteres i kombinasjon med etterisolering sparer en også verdifull strøm som kan brukes andre steder i samfunnet, forteller Fivelstad.

En solrik norsk vinterdag er drømmeforhold for solcelleanlegg på fasaden. Når solen står lavt på horisonten, treffer solstrålene fasaden i en gunstigere vinkel enn taket. Dette resulterer i bedre strømproduksjon når både strømprisene og strømbehovet ofte er høyest. I tillegg hindrer ikke snøen produksjonen av strøm, men kan derimot øke den på grunn av økt refleksjon fra bakken. Solcellepaneler montert på taket mottar derimot mindre sollys om vinteren og blir ofte dekket av snø, noe som reduserer effektiviteten.

– Fasader er uten tvil en undervurdert solenergiressurs i Norge, sier Terje Bøe som er administrerende direktør i Spilka.

– Mange velger bort en slik løsning på grunn av estetiske hensyn, men nå kan en ved hjelp av Fixade Solar få et enhetlig uttrykk der solcellene er usynlige. Vi har store forventninger til dette produktet. I tillegg vil det snart bli påbudt å produsere solenergi på yrkesbygg, noe som vil bidra til en betydelig vekst i markedet de kommende årene, forteller Bøe.

Bærekraftig løsning som er enkel å installere

Til nå har en av ulempene med å installere solceller på vegg vært behovet for strukturelle forsterkninger eller tilpasninger for å støtte vekten og belastningen av panelene. Med Fixade Solar er ikke dette noe problem, fasadeløsningen bærer fint vekten av et solcellepanel uten at en gjør noen ytterligere tilpasninger. Med Fixade Solar får man dermed et produkt som både produserer strøm, reduserer materialbruken, gir flere arkitektoniske muligheter, og sist, men ikke minst bærekraftig.

– Dette initiativet passer perfekt med vår ambisjon om å være i forkant av det grønne skiftet og fremtidige behov i vårt marked, forteller Anders Vedlog, CEO i ACEL AS.

– Hovedkontoret vårt ligger ved inngangsporten til Ålesund sentrum, og det vil snart være det første kontorbygget med denne innovative løsningen. Dette initiativet styrker ACEL Groups forpliktelse til bærekraftig omstilling og innovasjon, sier han og fortsetter:

– Gjennom dette prosjektet får vi muligheten til å lade servicebilene våre med egenprodusert strøm, og vi bidrar til å kommersialisere nye energieffektive løsninger for industrien. For oss som ønsker å være i forkant i det grønne skiftet er dette et perfekt prosjekt som vi gleder oss til å realisere.

Vedlikeholdsfri overflate

Fixade Solar er moderne solcellepanel med lang levetid som vil opprettholde høy effektivitet gjennom hele levetiden. I tillegg har de en vedlikeholdsfri overflate som er designet for å tåle vær og vind. Fixade fasadeløsning som solcellepanelene monteres med er også svært værbestandig og Spilka gir en garantitid på hele 60 år. En fasade med Fixade Solar gir dermed huseier både reduserte strømutgifter og reduserte vedlikeholdskostnader.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring