Foto: Grønn Byggallianse
Publisert: 20.08.2024 

Grønn Byggallianse oppklarer om kritikk av BREEAM i internasjonal rapport

Nylig er det publisert en internasjonal rapport “Seeing is Believing: Unlocking the Low-Carbon Real Estate Market» (LOFUS-rapporten), som skal vise hvordan aktører i bygg- og eiendomssektoren kan innrette sin aktivitet slik at sektoren bidrar til å nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Dette er en kronikk av Katharina Th. Bramslev og Morten Nordskag i Grønn Byggallianse. Innlegget gir uttrykk for skribentenes holdninger.

For å komme dit slår rapporten fast at tredjeparts-sertifiseringsordninger er et avgjørende viktig verktøy for investorer og eiendomsbesittere til å nå målet:

– Third-party certifications and ratings – which the market uses to assess the carbon performance of buildings today – can play a key role in enabling carbon and energy performance transparency, and highlighting which buildings and portfolios are 1.5°C-aligned.

Likefullt, et av rapportens hovedbudskap er at sertifiseringsordninger, som bl.a. BREEAM og LEED, har for svake krav til klimagassutslipp, mangler måltall for klimagassutslipp og ikke er tilstrekkelig transparente. Dermed bidrar ikke ordningene nødvendigvis til å nå målene i Parisavtalen.

Rapporten retter oppmerksomhet om viktige tema, men med sitt globale anslag på sertifiseringsordningene kan den bidra til å skape usikkerhet om verdien av BREEAM i enkeltland som har nasjonalt tilpassede manualer, slik vi har i Norge. Vi er enige med forfatterne om at vi må øke hastigheten på klimakutt i bygg- og eiendomssektoren, men det er viktig for oss å påpeke at kritikken av BREEAM i rapporten ikke er direkte overførbar til Norge og bruken av BREEAM-NOR.

BREEAM-NOR er utviklet i full åpenhet, har krav til reduserte utslipp fra materialbruk og til redusert energibruk i bygget

BREEAM-NOR for nybygg er tilpasset norske forhold og har i langt større grad enn den internasjonale BREEAM-manualen tatt inn krav om klimagassreduksjoner. I en internasjonal kontekst vil utslipp knyttet til energibruk i drift av bygg spille en stor rolle for om bygg bidrar til å nå nasjonale og globale klimamål. I Norge, der energi til drift av bygg er mindre utslippsintensiv, vil reduksjon av klimagassutslipp fra materialbruk spille en mye større rolle. For materialer har det helt fra 2012 vært kriterier knyttet til klimagassutslipp i BREEAM-NOR. I den siste versjonen, BREEAM-NOR v6.1, er det oppgitt referanseverdier for utslipp. I tillegg er det minstekrav om klimagassreduksjoner fra materialer for å oppnå nivåene Very Good, Excellent eller Outstanding. Med et absolutt minstekrav om klimagassbudsjett for materialer har vi sikret at alle prosjekter gjør klimavurderinger. Det er også minstekrav knyttet til energibruk i drift (kWh/m2 år) for å oppnå nivåene Excellent og Outstanding i BREEAM-NOR.

Eksisterende bygg kan i dag benytte den internasjonale ordningen BREEAM-In-Use. I eksisterende bygg er det fortrinnsvis energibruk som forårsaker klimagassutslipp, og dette er godt dekket gjennom kriterier og tilhørende klimautslipp fra energibruk. Utslipp fra materialer er mindre relevant, siden det for eksisterende bygg normalt brukes lite nye materialer. Grønn Byggallianse i er nå gang med å utarbeide en norsk manual der målet er å knytte energikriteriene bedre opp mot energimerkeordningen slik at manualen blir enda mer transparent og forutsigbar for norske bygg. Vi vil også se på behovet for klimakrav til materialer ved ombygging og mindre leietakertilpasninger.

LOFUS-rapporten kritiserer BREEAM for ikke å være transparent nok. I Norge er BREEAM-NOR utviklet med deltakelse fra over 500 aktører i eiendomssektoren og manualutviklingen har hatt en langt mer åpen prosess enn i flere andre land. Manualen har gjentatte ganger vært på høring, den ligger åpent tilgjengelig og kan anvendes av alle, også de som velger å ikke sertifisere.

BREEAM er et godt verktøy for å sikre et "Paris-proof" bygg

Det er forståelig at en internasjonal rapport med et globalt anslag ikke kan inkludere alle nasjonale tilpasninger. En kan alltids diskutere om klima- og energikravene i BREEAM-NOR er ambisiøse nok, men vurderingen da kravene ble innført var å øke bærekraftinnsatsen i hele bygg- og eiendomssektoren, også for de minste virksomhetene. For å få et BREEAM-sertifikat må alle prosjekter gjøre klimavurderinger selv om det laveste sertifiseringsnivået ikke har krav til klimagassreduksjoner. For de mest brukte sertifiseringsnivåene, fra Very Good til Outstanding, er det et minstekrav til klimagassreduksjoner fra materialer. Til sammenlikning stiller ikke EUs taksonomikritierier krav til klimagassreduksjoner fra materialbruk i bygg.

Vi mener derfor at BREEAM er et godt verktøy for å sikre et «Paris-proof» bygg. Det fordrer imidlertid at byggeier også tar klimapoengene i BREEAM-NOR-manualen ut over minstekravene. Ved å bruke BREEAM-NOR, får byggeieren og leietakeren også mange andre bærekraftskvaliteter, slik som godt inneklima og fravær av miljøgifter. I tillegg kan banker og byggeiere være sikre på at bærekraftsinnsatsen som er gjennomført, også er kontrollert av en uavhengig tredje part.

Her kan du lese mer om:

LOFUS-rapporten: Unlocking the Low-Carbon Real Estate Market

BREEAM-NOR: Om BREEAM-NOR

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring