Slik vil Statsarkivet se ut etter tilbakeføringen til sin opprinnelige farge. Illustrasjon: 3RW arkitekter
Publisert: 19.09.2024 

Statsarkivet i Bergen får tilbake fargen sin

Statsbygg starter nå et vedlikeholdsprosjekt ved Statsarkivet i Bergen. Her skal den 103 år gamle bygningen blant annet bytte ut hvitfargen sin med okergul.

Arbeidet med fargeendringen startet i forberedelsene til prosjektet, da Vestland fylkeskommune lurte på hvilken farge bygningen opprinnelig hadde.

Statsbygg gikk da igjennom dokumentasjonen om Statsarkivet og arkitekten Egill Reimers. I en artikkel i arkitekturtidsskriftet «Byggekunst» fra 1924 kom det fram at bygget opprinnelig var okergult.

Statsbygg søkte hjelp fra Arkeologisk Museum i Stavanger til å lage en fargetrapp, der man skraper av ett og ett malingslag på bygningen. Det viste seg at den kun er malt hvit én gang, og det var i 2012. Før det var huset malt i mange nyanser av gult.

På den bakgrunn ble det besluttet at Statsarkivet skal få tilbake sin opprinnelige farge, noe også Vestland Fylkeskommune og Byantikvaren i Bergen anbefalte. Den mørke fargen på vindussprossene skal derimot beholdes.

Været avgjør fremdriften

Dagens maling vil bli fjernet i løpet av høsten. Statsbygg håper å kunne male ut november, men været i Bergen er uforutsigbart, så når den nye fargen kommer på veggene er noe usikkert.

I tillegg til ny maling skal vinduene få nytt kitt. Taket skal få nye beslag, takrenner og nedløp. I tillegg skal en lekkasje i inngangspartiet repareres.

 Mannen bak Statsarkivet, Egill Reimers, var en av de mest markante arkitektene i bergensområdet i første halvdel av 1900-tallet. Bygningen fikk i 1924 A. C. Houens fonds diplom. Diplomet regnes som en av Norges fremste utmerkelser innenfor arkitektur og byggeskikk. Reimers var også arkitekten bak Bergen tinghus, som Statsbygg nå rehabiliterer.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring