«Måken» er et kunstverk i naturbetong fra 1969. Foto: Statsbygg
Publisert: 23.09.2024 

Her flyr «Måken» for siste gang

Kunstverket «Måken» av Pablo Picasso er løftet over byggeplassen og inn i sitt nye hjem i A-blokken i det nye regjeringskvartalet.

I fire år har den 30 kvadratmeter store betongtavlen med Pablo Picassos «Måken» stått midlertidig i en temperert kasse på innsiden av byggegjerdet i Regjeringskvartalet. Nå har «Måken» fløyet for siste gang.

En stor kran løftet nylig kunstverket ut av kassen, over byggeplassen og inn i det kommende resepsjonsområdet i den nye A-blokken.

– Det ble en luftig flytur, og det var jo spennende å se den henge der høyt over byggeplassen. Vi har imidlertid vektlagt å være på den sikre siden under flyttingen og har hatt gode sikkerhetsmarginer, så jeg var trygg på at det var en sikker siste reise, forteller Statsbyggs prosjektdirektør Jard Bringedal.

Stor kunst

Picassos «Måken» var tidligere en del av Y-blokken. Da Y-blokken ble revet i 2020, ble betongtavlen med kunstverket skåret ut og tatt vare på. Betongtavlen er 5 x 6 meter og veier 10 tonn.

– Det er tyngde på kunsten i regjeringskvartalet, påpeker Bringedal.

«Måken» stod innendørs i resepsjonen i Y-bokken og vil også stå i resepsjonen i A-blokken. Publikum og besøkende vil kunne gå inn å se verket i det fremtidige regjeringskvartalet.

– Ettersom «Måken» tidligere sto innendørs og også skal stå innendørs fremover, ble den oppbevart i en temperert kasse som mellomlagring. Vi ønsket ikke at betongen skulle bli påvirket av temperatursvingninger når den ikke var vant til det.

«Fiskerne» som også er et kunstverk i betong av Picasso, ble flyttet i vinter.

– Nå er vi glade for at både «Måken» og «Fiskerne» er på plass i den nye A-blokken. Det har vært givende og utforende teknisk arbeid, forteller Bringedal.

A-blokken

A-blokken er et nybygg på 17.300 kvadratmeter over 11 etasjer. Byggestart var sommeren 2022, og det skal stå ferdig i 2025.

Sammen med G-blokken (1906) og H-blokken (1958) vil A-blokken (2025) være tre distinkte bygninger med front mot Akersgata. A-blokken er beskåret for å gi siktlinjer inn i parken, gode sol- og vindforhold, samt en særegen profil.

En av regjeringskvartalets to hovedinnganger vi ligge i A-blokken, tilknyttet et flott og høyreist atrium. Det er planlagt at Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet skal holde hus i A-blokken.

Byggetrinn 1

Byggingen av A-blokken er en del av byggetrinn 1 av nytt regjeringskvartal. I byggetrinn 1 er også bygging av D-blokken, kjeller, Ring 1 og perimetersikring, samt rehabilitering av H-blokken og opparbeidelse av plasser og byrom.

Byggetrinn 1 er det største byggetrinnet av opprinnelige tre planlagte trinn og utgjør 101.000 kvadratmeter med nybygg og rehabilitering. Kostnadsrammen er 24 milliarder kroner (prisindeksjustert, juli-2024-kroner). Kjøp av eiendom er også inkludert i den summen. Senking og ombygging av Ring 1-tunnelen er en del av byggetrinn 1, men er et eget prosjekt med egen kostnadsramme i regi av Statens vegvesen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring