Årets sommerstudenter fa venstre: Synne Aurora Bredersen Gullbekk, Gard Gundersen Sagbakken, Sofie Tømmer, Eline Lia Aasland, Harappriya Selvakumaran. Foto: Jonas Villa Absalonsen
Publisert: 24.09.2024 

Bygger vi boliger som ingen vil bo i?

Aspelin Ramm og Sweco utfordret fem studenter til å utforske konseptet bokvalitet. Torsdag 26. september kan du høre resultatet på Oslo Urban Week.

For åttende år på rad har Aspelin Ramm og Sweco latt en tverrfaglig studentgruppe utfordre konvensjonene i byplanlegging. Til forskjell fra tidligere, har årets sommerstudentprosjekt beveget seg innenfor husets fire vegger for å undersøke hva god bokvalitet egentlig er – og hvordan vi kan bygge boliger der folk trives.

Studentene har bakgrunn fra arkitektur, samfunnsvitenskap og ingeniørstudier. Torsdag 26. september klokken 08.00 presenterer de «Livet inni husene» på Pressens Hus under Oslo Urban Week.

– Der uterom og bygulv blir stadig bedre spisset inn mot livskvalitet, sakker måten vi forstår og realiserer selve hjemmet stadig lenger akterut. Derfor har vi utfordret årets sommerstudenter til å finne selve kjernen i bokvalitet, sier sjef for områdeutvikling og innovasjon i Aspelin Ramm, Kenneth Dahlgren.

Hva er bokvalitet?

I løpet av sommeren har studentene dykket ned i bøker, rapporter og artikler. De har intervjuet fagpersoner og brukere, tatt tempen i sosiale medier og besøkt folk hjemme der de bor. Resultatet: Et slags periodisk system for bokvalitet.

– Vi lever i et samfunn der vi kontinuerlig må tilpasse oss, men vi trenger ett sted der vi kan være oss selv helt og holdent. Hjemmet bør være det stedet, sier arkitekturstudent Gard Gundersen Sagbakken.

Etter et historisk dypdykk i den urbane bolighistorikken, konkluderer studentgruppen med at boligene som bygges i dag er for små, for dyre og for lite inspirerende, og gjør et poeng ut av at arkitektene som tegner mange av disse små blokkleilighetene selv ikke ville bodd i dem.

Snu Maslow på hodet!

Studentene oppfordrer bransjen til å begynne å tenke annerledes om boligbygging, nærmere bestemt: Innenfra og ut. For et hjem er ikke først og fremst et vern mot farer, men et sted for utfoldelse og selvrealisering, mener de, og påpeker at hulemaleriene oppsto før døren.

– Vi håper at prosjektet kan bli en liten vekker til alle som er beskjeftiget innen bolig, og gi alle som jobber med boligutvikling fornyet engasjement og kunnskap om hva en god bolig kan og bør være, sier prosjektleder i Sweco, Julie Irgens.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring