Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring
Publisert: 25.09.2024 

Byrådet vil revidere parkeringsnormen

Byrådet vil revidere parkeringsnormen. – Vi igangsetter nå en evaluering for å få kunnskap om hvordan normen fungerer. Dette er første ledd i arbeidet med å revidere normen, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen.

– Det er et mål for oss å redusere bilbruk og klimagassutslipp, og det skal også parkeringsnormen gjenspeile. Samtidig må vi ha en parkeringsnorm som legger til rette for en enkel hverdag for de som trenger det, sier byråden. I Hammersborgerklæringen sier byrådet at vi vil myke opp parkeringsnormens retningslinjer for noen type store boligprosjekter i ytre by, slik at det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner i gatene rundt pga. uoversiktlig gateparkering. Det er også viktig for byrådet at det er tilstrekkelig parkeringsplasser for brukere og pårørende ved kommunens institusjoner og helsetilbud.

– Dette er noe av det vi ønsker at skal inngå i evalueringen, slik at vi får et godt kunnskapsgrunnlag når vi skal vurdere behov for endringer i normen, sier byråden. Evalueringen skal blant annet bygge på kommunens egne erfaringer fra kommunale bygg, og utbyggeres og brukeres erfaringer knyttet til bolig og andre bygg. Byrådet ønsker at etaten vurderer om parkeringsdekning påvirker rekrutteringen for skoler og sykehjem, at de vurderer ulike parkeringsforhold i ytre by og om økt krav til sykkelparkering har ført økt bruk av sykkel med mer.

Spesielle formålsbygg som politi, brannstasjoner og sykehus skal ikke skal omfattes av normen. Parkeringsdekning for disse skal behandles individuelt i det enkelte forslag til reguleringsplan.

Når evalueringen er gjennomført og det er utarbeidet forslag til endringer, vil forslag til en ny parkeringsnorm legges til høring. Planen er at ulike aktører og publikum skal få komme med tilbakemeldinger på forslag til ny parkeringsnorm i løpet av 2025.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring