Miljømerking Norge er glad for at regjeringen viderefører satsingen på miljømerking som verktøy for en raskere grønn omstilling. Foto: CF-Wesenberg
Publisert: 07.10.2024 

Statsbudsjettet 2025: Miljømerking for sirkulær økonomi og gode forbruksvalg

Regjeringen viderefører satsingen på miljømerking, og peker på at dette er et viktig verktøy for bedre forbrukervalg, grønnere offentlige anskaffelser og en mer sirkulær økonomi.

Regjeringen ønsker å øke tilgangen på miljømerkede varer på det norske markedet, og samtidig informere både forbrukere, innkjøpere og virksomheter om fordelene ved slike produkter. I tillegg støtter regjeringen opp om å fremme Svanemerket som et verktøy for en mer sirkulær og bærekraftig økonomi.

– Det kan ikke være en heldagsjobb å ta gode miljøvalg. Derfor er vi glade for at regjeringen fortsetter satsingen på miljømerking som verktøy for å styrke forbrukermakten og bidra til at det blir bedre produkter på markedet, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge, som forvalter myndighetenes eget miljømerke Svanemerket og EU Ecolabel i Norge.

Regjeringen tildeler Miljømerking Norge 17.2 millioner over statsbudsjettet. Det er en økning på 3.8 prosent fra i fjor.

Næringslivet skal bidra

Bruk av miljømerker sikrer at virksomhetene møter relevante og oppdaterte miljøkrav, både i Norge og internasjonalt. Kravene som stilles stimulerer til en mer sirkulær økonomi og effektiv ressursbruk.

– Det er veldig bra at regjeringen har som ambisjon å legge til rette for et innovativt og omstillingsdyktig næringsliv. Forbrukere ønsker å ta mer miljøvennlige valg, men synes det er vanskelig. Det er et stort potensial for mindre miljøbelastende produksjon, og vi merker en økt interesse fra fremoverlente produsenter, sier Lund.

Antallet svanemerkede produkter på det norske markedet økte med 10 prosent fra 2022 til 2023, der den største økningen var innen møbler og interiør. I dag finnes det over 34.000 miljømerkede produkter i Norge.

Forenkler offentlige anskaffelser

Miljømerking Norge er glade for at offentlige anskaffelser trekkes frem som et viktig verktøy for grønn innovasjon og bærekraftig omstilling. Det offentlige handler varer og tjenester for over 740 milliarder hvert år, og kan derfor være en kraftig motor i det grønne skiftet.

– Grønne anskaffelser krever at innkjøpere både har tid og kunnskap til å stille ambisiøse miljøkrav til alt fra skolebygg til håndsåpe. Dessverre er det ikke alltid sånn. Derfor er vi glade for at regjeringen fortsetter å satse på verktøy og standardiserte løsninger som forenkler anbudsprosesser, gjør dem mer kostnadseffektive, samtidig som de ivaretar strenge miljøkrav, sier Lund.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring