Henning Lauridsen. Foto: Eiendom Norge
Publisert: 21.10.2024 

Ny boligutleielov i departementsskuffen

– Regjeringen gjør klokt i å utsette behandlingen av ny boligutleielov til neste stortingsperiode, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I dag overleverte Husleielovutvalget sin utredning om ny boligeielov til kommunal- og distriksminister Erling Sande (Sp).

Allerede i statsbudsjettet som ble lagt frem 7. oktober ble klart at regjeringen vil utsette saken:

«Ein samla lovproposisjon vil derfor bli lagd fram i neste stortingsperiode»

Da «[d)epartementet ser behov for å sjå alle lovforslaga til utvalet i samanheng. Dette er viktig for å forstå verknadane dei har på marknaden og for butryggleika til leigarane.»

– Det er klokt av regjeringen å utsette saken. Flere av forslagene som er kommet på bordet har potensielt negativ virkning på markedsdynamikken i utleiemarkedet, sier Lauridsen.

– Det ville vært svært uheldig om regjeringen innførte reguleringer som svekket incentivene til å leie ut bolig eller innførte regler som skaper usikkerhet. Med det store presset i leiemarkedet ut av pandemien gjør det at vi trenger så mange så mulig utleie boliger i Norge, sier han.

Balanserer ulike hensyn og markedsutviklingen

– En ny boligutleielov vil balansere ulike hensyn i utleiemarkedet, sa utvalgsleder Jardar Sørvoll da han overleverte uredningen til statsråd Erling Sande (Sp).

De foreslår flere endringer av husleieloven, og følger opp den første delrapporten publisert i januar foreslo utvalget. Et flertall av utvalget foreslår å:

  • øke minstetiden for tidsbestemte leieavtaler fra tre til fem år.
  • gi leieren rett til å kreve forlengelse av visse leieavtaler.

Samtidig innføres det en liberalisering av prisfastsettelsen, og enklere å justere leie etter markedetsutviklingen.

– For tidsubebestemte leiekontrakter er forslaget positivt, da utvalget foreslår å gi utleier anledning til å justere etter markedsleie hvert femte år, forteller Lauridsen.

– Forslaget innebærer en klar forbedring fra det SV fikk inn i budsjett-avtalen med regjeringen i revidert budsjett i mai 2024. Her var det enighet om at husleieavtaler som hovedregelen ikke skulle være tidsbestemte, en rett for leietaker til forlengelse og en ufravikelig oppsigelserett, sier Lauridsen.

– SVs forslag ville ha svært negative konsekvenser for markedsdynamikken, så det er positivt at det ikke følges opp. Det er klokt av regjeringen å setter av mer tid til vurdere forlagene. Statsråd Sande skal ha ros for denne beslutningen. Usikkerhet om rettstilstanden ville vært negativ for dynamikken i markedet, sier han.

Brudd på husleieloven må få konsekvenser

Dagens Husleieloven tredde i kraft i 1999, og har virket i et kvart århundre nå.

– Dagens husleielov fungerer i stor godt, men der man må intensivere innsatsen er kontroll med useriøse utleiere. I dag for brudd på husleieloven altså for sjelden konsekvenser, sier Lauridsen.

– Utvalget adresser denne problemstillingen, og kommer med flere forslag for å strke leietakers rettigheter og loven følges. Det er positivt at regjeringen tar forbrukernes stilling på alvor, sier han,

– Det har de siste årene kommet frem mange eksempler i mediene med ulike eksempler på useriøse utleiere som utnytter svake leietakere. Her myndihgetene må sette inn ressursene, og vi trenger økt kontroll med leiesektoren og at loven faktisk følges, avslutter Lauridsen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring