Jon Karlsen i Saint-Gobain Norge lover byggmarkedet en unik og tung kompetanse med GLAVA®, Weber og Gyproc på laget. – De tre merkevarene GLAVA®, Weber og Gyproc bidrar med gode bygg, lett byggeteknikk og løsninger som gjør bygging effektivt, sa direktør Jon Karlsen, etter at han ønsket velkommen til fagseminaret.
Seminaret ble under Vi bygger Bergen-messen 6. – 7. september. Saint-Gobain Norge sto for et variert og aktuelt innhold for dagens byggmarked sammen med Leca. Karlsen trakk spesielt frem Webers løsninger for gulvavretting, Gyprocs satsing på skrufaste gipsplater og GLAVAs nye løsning for isolering av tak.
Fra planlegging til vedlikehold av mur og betong
Det faglige programmet startet med rehabilitering av mur og betong ved Camilla Sandem Dhelie i Weber. Hun tok for seg hvor viktig det er at preaksepterte rehabiliteringsløsninger alltid må suppleres med prosjekttilpasninger.
– Planleggingsfasen er like avgjørende som vedlikeholdet når bygget til slutt overleveres til tiltakshaver, understreket hun.
Suksessfaktoren for betongrehabilitering
Tom Chr. Gefle fulgte opp med betongrehabilitering, ekspanderende mørtler og fuktsikring for både gamle og nye prosjekter. Deltakerne fikk vite mer om hva de konkret bør se etter, og viktigheten av forarbeidet. Ekspanderende mørtler og tørrsprøyting er blant de mest aktuelle reparasjonsmetodene i dag.
– Kompetanse og utstyr pluss forundersøkelser er suksessfaktorer for betongrehabilitering, sa Gefle.
Foruten mekanisk rehabilitering er elektrokjemi, realkalisering og katodiske metoder svært aktuelt for mange av dagens prosjekter. Gefle avsluttet med å vise radontetting med påsprøyting av Superflex 10. Dette er spesielt godt egnet for ombygging av eldre bygg.
Ha kontroll på fundamenteringen
Henrik Norland fra GLAVA® delte av sin kunnskap om grunnisolasjon. Et av hans viktigste budskap er å ha kontroll på fundamenteringen før man starter med ringmur og grunnmursløsninger. Publikum fikk lære om de tekniske forskjellene på ulike typer som EPS og XPS, betydningen av trykkfastheten for både kortidslast og permanent last, og testing av frost-, diffusjon- og fuktopptak. Dette er viktig å vite for å kunne velge rett produkt til rett bruk. Egenskapene bestemmer hvor de ulike kvalitetene kan benyttes. Kort oppsummert - utenfor bygget og under bakken benyttes XPS. Ved etterisolering av yttervegg mot terreng skal minst halvparten av isolasjonen plasseres på yttersiden for å unngå at kondenspunktet flytter seg i veggen.
Ny satsing for overvannshåndtering
Muligheter og fordeler med løs Leca ble presentert av Jon Hauge fra Leca Norge. Isolerende effekt og lav bulkvekt- i kombinasjon med at Lecaen blåses ut ved utlegging, gjør produktet ideelt for frostsikring og stabilisering ved veibygging, samt til gulvløsninger og tilbakefyllinger. Med stadig ekstreme nedbørsperioder i Norge, satser Leca nå også på overvannshåndtering. Som fordrøyningsmagasin for å forebygge flomskader, tilfredsstiller Leca de nye kravene til overvann. Dette gjelder også filtrering av overvannet for å fjerne partikler med Lecas helt rene naturmateriale.
Fagseminaret samlet under messen nær 50 interesserte deltakere fra Bergens fagmiljøer innenfor bygg. Seminaret ble avsluttet med diskusjon og lunsj før alle utstillerne på messen ble besøkt i Grieghallen.