Ambisjonen er å skape en ny bydel hvor godt naboskap, fellesskap på tvers av generasjoner, barnevennlige utearealer og nydelig naturlandskap står i sentrum. Viktige prinsipper vil være tetthet, grøntstruktur og lekeareal, lokalklima, overvannshåndtering og tjenestetilbud. Det legges til rette for barnehage, idrettsanlegg, mobilitetshus med fellesfunksjoner, og gode gang- og sykkelkoblinger mellom felt og mot kollektivknutepunkt.
– Stokkeland vil inneholde bærekraftige og fleksible løsninger som vil kunne tilpasse seg de stadig skiftende bolig- og mobilitetsløsningene i samfunnet, sier by- og områdeutviklerne i Multiconsult Gina Skogen og Espen Eek.
I planene har arkitektene tatt utgangspunkt i den eksisterende strukturen i landskapet, av stier, teiger og steingjerder, slik de fortsatt ligger i dag. Selv om mye vil endres for å lage en ny bydel, vil også mye av landskapets kvaliteter få bestå. Nye boligfelt vil legge seg mellom og inntil de gamle steingjerdene. Høydedrag, stier og skog vil videreføres og på kryss og tvers i landskapet oppstår det snarveier, rom for lek, og samlingssteder for nabolaget. Grøntområder for uteopphold binder sammen nabolagene langs den grønne aksen. Livet ved Stokkelandsvannet vil fortsette som før, samtidig som nye gater, bygg og beboere vil dukke opp.
– Utformingen legger rammer for at nye møter og fellesskap skal oppstå. Her kan man ta del i et godt naboskap i trygge tun og gater, og kunne trekke seg tilbake til egen private sfære. Dette kaller vi Stokkelandsbyen, forklarer arkitekt Jakob Pabst Skov i LINK Arkitektur.