Konferansen som arrangeres av Cobuilder ble høytidelig åpnet av kommunal- og distriktsminister Erling Sande, som understreket regjeringens fokus på digitalisering og miljø som nøkkeldrivere for en bærekraftig byggenæring.
– Regjeringen ser på byggenæringen som en avgjørende partner i omstillingen til en grønn økonomi, sa Sande, før han delte innsikt i de kommende planene for sektoren.
Engasjerende debatt om CSRD-rapportering
En av dagens høydepunkter var paneldebatten om EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Debatten samlet perspektiver fra både entreprenørsiden, juridiske eksperter og revisor, og ga publikum innsikt i hvordan rapporteringskravene kan påvirke byggenæringen fremover. Astrid Stenersen og Johannes Meyer-Myklestad fra Selmer diskuterte kontraktsmessige forpliktelser, Pia Kruse fra NCC delte konkrete erfaringer, mens Sigmund Olav Lie fra BDO ga forsamlingen innsikt fra revisorståsted. Panelet ble ledet av Cobuilders Lars Chr. Fredenlund, som sørget for en engasjerende og informativ diskusjon.
Bellonas Frederic Hauge satte miljøperspektivet i sentrum
Konferansens avslutning fikk en inspirerende dreining da Bellona-grunnlegger Frederic Hauge tok ordet. Med brennende engasjement og innsikt delte han sine tanker om byggenæringens muligheter til å bidra til klimamålene gjennom teknologisk innovasjon og digitalisering. Hauge løftet frem behovet for samarbeid på tvers av næringen for å oppnå utslippsreduksjoner og effektiv ressursbruk, og ga gode eksempler hvor man har fått til dette.
Digitalisering for en grønnere fremtid
Under temaet "Ny EU-lovgivning driver det grønne skiftet i byggenæringen – er du klar?" viste BuiltBeyond 2024 hvordan aktørene i bransjen, gjennom digitalisering og standardisering av maskinlesbare produktdata, kan ta konkrete grep for å imøtekomme lovkrav og nå ambisiøse klimamål. I en tid der lovgivning som økodesignforordningen (ESPR), digitale produktpass (DPP) og bærekraftsdirektivet (CSRD) setter rammen, var konferansen et viktig steg på veien for å styrke bransjens kompetanse og nettverk.
– Det er veldig hyggelig at vi har fått så mye positive tilbakemeldinger, og at så mange ønsker å lære mer om hvordan nye lover og regler fra EU vil påvirke bygge- og anleggsnæringen i årene som kommer. Jeg opplever at flere aktører har forstått at dette er noen de må forholde seg til, og at det er viktig å bygge kunnskap internt i sine organisasjoner om temaet, slik at de er godt forberedt på arbeidet som må gjøres, sier Lars Chr. Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder.
– Det var spesielt gledelig å se at deltagere fra hele verdikjeden deltok. Hvordan digitalisering og standardisering kan bidra til at byggenæringen når bærekraftsmålene, løses kun i fellesskap og på tvers av hele næringen. Da er det en positiv utvikling at representanter fra entreprenører, leverandører, arkitekter, konsulenter og grossister møtes på BuiltBeyond for et felles kunnskapsløft, sier Lars Chr. Fredenlund.
En møteplass for fremtiden
BuiltBeyond er blitt en årlig arena for innovasjon og samarbeid i byggenæringen. Konferansen styrker både kunnskap og relasjoner blant deltakerne, og belyser hvordan ny teknologi og lovgivning kan bidra til å bygge en mer bærekraftig næring. Neste år blir det spennende å se hvordan dagens diskusjoner og ideer settes ut i livet, med hele byggenæringen samlet om en grønnere og mer digitalisert fremtid.