Det sies at bygg- og anleggsbransjen står for 40 prosent av verdens klimagassutslipp, materialforbruk og energiforbruk. Mange kunder ønsker at deres bygg skal være mer bærekraftig. Da må bransjen vite hvilke virkemidler man kan ta i bruk for å oppnå det.
– Mange innen bygg- og anleggsbransjen gir råd uten at de har god nok kompetanse om hva som er miljøvennlige valg. Våre studier skal bidra til å tette kompetansebehovet, sier Per Anton Hansen, utdanningsleder for bygg, anlegg, KEM og BIM på Fagskolen i Viken.
3 moduler
Bærekraftstudiene på Fagskolen i Viken, hvor Hansen er utdanningsleder, består av tre moduler: «Praktisk ombruk og sirkulærøkonomi», Helhetlige energisystemer» og «Energirådgiver».
Det er valgfritt om du vil ta en, to eller alle tre moduler. Det avhenger av ditt kompetansebehov.
Studiene passer for alle som ønsker å øke kompetansen sin om bærekraft i byggenæringen.
– Jeg håper flest mulig velger å ta alle tre moduler, for da blir man best rustet til å kunne gi kunden gode råd om bærekraft i byggebransjen, sier Hansen.
Nettbaserte modulstudier med fysiske samlinger
De tre modulene, som hver varer 8-9 uker, gjennomføres fra januar 2025. Den første modulen «Praktisk ombruk og sirkulærøkonomi», starter i uke 3 i 2025. Her lærer du om avfall, gjenvinning, ombruk og gjenbruk, og hvordan du bruker materialkunnskapen i et sirkulærøkonomisk perspektiv.
Modul nummer to «Helhetlige energisystemer» har oppstart i uke 13. Her lærer du hvordan energi produseres, distribueres, lagres og forbrukes på en bærekraftig og effektiv måte.
Modul nummer tre «Energirådgiver», starter høsten 2025. Det gir kompetanse du trenger for å kunne veilede enkeltpersoner, bedrifter og samfunn i å velge mer bærekraftige og effektive energiløsninger.
Studiet kan tas hjemmefra siden det legges opp til nettundervisning av 2-3 timers varighet en kveld i uka. Det arrangeres også én obligatorisk fysisk samling over tre dager i Fagskolen i Vikens lokaler i Kongsberg.
Gratis studie
Det kreves godkjent relevant fag- eller svennebrev for å få opptak til studiene. Hvis du har fylt 23 år, kan du også søke opptak basert på realkompetanse.
Hver modul gir 5 studiepoeng. Læringsutbyttet tilsvarer nivå 5.1 i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR).
Det er plass til 30 studenter.
Nyhetene er gode for deg som lurer på hvor mye studiet koster:
– Studiene er gratis. Det må kun betales studieavgift, sier Hansen.
Mer informasjon og søknadsskjemaet ligger på nettsiden til Fagskolen i Viken.