Foto: Pixabay
Publisert: 08.01.2025 

2025: Energiskiftets år i byggenæringen?

Hva vil prege byggebransjen i det nye året? Blant spådommene finner vi nye teknologier og smartere energiløsninger som vil redusere kostnader, klimagassutslipp og belastningen på strømnettet.

2025 ligger rent og ubrukt foran oss. Årets første uke har båret bud om økonomisk optimisme og lavere styringsrente, noe som vil gi positive ringvirkninger til mange bransjer, inkludert eiendoms- og byggenæringen.

Jon Helsingeng, nordensjef i det globale energistyringskonsernet Eaton, har brukt nyttårsdagene til en velfundert titt inn i spåkula:

– Byggenæringen har i lang tid vært under et vedvarende press fra flere hold, med dyrtid, høye byggekostnader og høye strømpriser. Likevel så vi gjennom fjoråret at energiskiftet er tilbake på agendaen. Mange byggeiere er på jakt etter smartere løsninger som kan kutte både kostnader og energiforbruk, og det tror jeg vil forsterkes nå som vi ser en antydning til en forsiktig optimisme i økonomien.

Han identifiserer fire trender som vil prege byggenæringen i 2025.

1. Solenergi som inntektskilde

Ifølge Helsingeng er solenergi i ferd med å bli en selvfølge i nye bygg.

– Solcelleanlegg kombinert med batterier gir byggeiere muligheten til å lagre energi og bruke den når strømmen er dyrest. Dette er ikke bare økonomisk smart, men bidrar også til økt energisikkerhet, påpeker han.

En sentral driver for utviklingen er EUs bygningsenergidirektiv, som i våres ble vedtatt av Europaparlamentet.

– Direktivet stiller krav til lokal, grønn kraftproduksjon, noe som øker etterspørselen etter solcelleløsninger. I tillegg gir muligheten til å selge overskuddsenergi tilbake til strømnettet byggeiere en ny inntektskilde, legger han til.

2. Prefabrikasjon reduserer byggetiden

Mangelen på håndverkere og fagarbeidere har vært en stor utfordring for byggenæringen. Det vil det fortsette å være når byggenæringen en gang igjen vil skyte fart, men Helsingeng mener at nye metoder vil avhjelpe personellmangelen og korte ned byggetiden.

– Prefabrikkerte og modulære systemer gjør det mulig å gjennomføre byggeprosjekter raskere og mer kostnadseffektivt. Det vil være avgjørende i en bransje som også i en god stund fremover vil være preget av økonomiske utfordringer, sier han.

3. Batterier blir mer tilgjengelige

Batteriteknologi er ikke lenger forbeholdt elbiler og småelektronikk. Vi omgir oss med batterier hele tiden, i alt fra telefon, øreplugger, elsparkesykler og smartklokker. Teknologien blir stadig sikrere, rimeligere og bedre, noe som reflekteres blant annet i forsikringspremien, som har gått betraktelig ned etter hvert som batteriteknologien har blitt mer utviklet og utbredt.

– For bygninger gir batterier muligheten til å lagre energi og bruke den når strømprisene er høyest, både i boliger og næringsbygg. Det gjør byggeiere i stand til å ta mer kontroll over energikostnadene og samtidig bidra til et mer stabilt energisystem, sier han.

4. Smarte systemer gir økonomiske fordeler

Smart energiteknologi gir byggeiere flere muligheter til å spare penger og redusere forbruket.

– Systemer som integrerer data fra solcelleanlegg, batterier og værprognoser, og kobler dette til strømpriser som varierer gjennom døgnet, kan bli en meget lønnsom investering, sier Helsingeng.

Han trekker frem elbilladere som et eksempel.

– Bygg som har løsninger for å lade elbiler når strømmen er billigst, har et klart konkurransefortrinn i eiendomsmarkedet, sier han.

Helsingeng understreker at energiskiftet ikke bare handler om teknologi, men også om å ta gode valg for fremtiden.

– Byggeiere som investerer i smarte energiløsninger, står bedre rustet til å møte utfordringene som kommer. Jeg tror 2025 blir et år der forskjellene blir større mellom de som fortsetter i samme spor og de som tenker langsiktig og utnytter alle mulighetene teknologien gir, avslutter han.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring