– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en nedgang i leieprisene i fjerde kvartal 2024. Nedgangen er et hvileskjær etter flere år og mange kvartaler med sterk vekst i leieprisene i Norge, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
– Leieprisene begynte å stige kraftig ut av pandemien i andre kvartal 2022. Siden den gang har leieprisene steget med over 20 prosent, noe som er langt mer enn veksten i konsumprisindeksen i samme periode på litt over 11 prosent, sier han.
– Den sterke veksten har sitt opphav høyere renter, økte utgifter for utleiere som høyere formueskatt, flyktningstrømmen fra Ukraina, samt generell prisvekst under dyrtiden. Dessuten er vi i en boligkrise med historisk lav tilførsel av nybygde boliger, forteller Lauridsen.
Størst vekst i Trondheim i 2024
Sterkest utvikling i fjerde kvartal 2024 hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang 0,4 prosent etterfulgt av Bergen med en nedgang 1,6 prosent.
I Trondheim sank leieprisene med 1,7 prosent, mens Oslo hadde en nedgang på 2,9 prosent i tredje kvartal.
– I 2024 steg leieprisene i Norge med 5,4 prosent. Sterkest utvikling i fjor hadde Trondheim med oppgang på 10 prosent, etterfulgt av Bergen med 6,7 prosent vekst i leieprisen, sier Lauridsen.
– I Oslo steg prisene med 5,3 prosent, mens de steg med 4 prosent i Stavanger og Sandnes i 2024.
Stabilt utbud, men forskjeller
Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av fjerde kvartal 2024 var 3392.
Av disse er 2020 i Oslo, 421 i Bergen, 571 i Trondheim og 380 i Stavanger/Sandnes.
– Dette er litt høyere enn sist kvartal, og på nivå med samme kvartal i 2023.
– Det er imidlertid store forskjeller mellom byene, og i Oslo er antall boliger til leie på finn på nivå med før pandemien. I Trondheim er det stigende, mens det faller i Bergen og Stavanger og Sandnes, sier Lauridsen.
Boligkrisen påvirker også leiemarkedet
– Det er knyttet usikkerhet til utviklingen av leieprisene fremover. Det kan være at leieprisene i pressområdene begynner å nå taket for hva leietagere kan og vil betale for å leie en bolig.
– Dessuten vil lavere rente og lavere prisvekst ellers i samfunnet gi mindre press på utleiernes kostnader, sier Lauridsen.
– Samtidig vil den lave boligbyggingen fremover føre til redusert tilbud av boliger på markedet, og det skal normal gi ytterligere prispress. Det kan derfor være at vi fortsatt vil se ville tilstander i utleiemarkedet gjennom sommeren, også i 2025, sier han.
Leieprisene i konsumprisindeksen
I dag la også SSB frem konsumprisindeksen for desember 2024 som viste av prisveksten avtar ytterligere til 2,2 prosent, mens kjerneinflasjonen (KPT-JAE) faller til 2,7 prosent.
Husleieprisene steg med 4,4 prosent mellom desember 2023 og desember 2024. 12-månedersveksten i husleieprisene har ligget rundt dette nivået gjennom året som har gått, oppgir SSB.
– SSB måler årsveksten i delkomponenten KPI-JAE Husleie litt lavere enn Eiendom Norges leieprisindeks hvor 4-kvartalsvekst er på 5,4 prosent. Vår indeks måler leiepriser ved nye leiekontrakter, mens SSB måler både husleie i løpende leieforhold og nye kontrakter. Det er derfor grunn til å anta at det ta noe tid før husleiene i KPI vil komme ned fordi den kraftige leieprisveksten vi har sett siste tre år ennå ikke er fullt reflektert i SSBs leiepriser, avslutter Lauridsen.