Det nye Munchmuseet skal ferdigstilles i desember 2019, og vil huse Oslo kommunes Munch samling på nærmere 28 000 kunstverk. - El-sikkerhet har vært særdeles viktig, sier prosjektleder i GK Elektro, Stian Krogstad.
Etter en omfattende anbudskonkurranse med blant annet krav til 3d-modellering vant GK Elektro leveransen til byggets elektriske anlegg. Stian Krogstad er prosjektleder i GK Elektro og har arbeidet med Munchmuseet siden høsten 2016.
– Det er mange sterke følelser knyttet til dette signalbygget, selv omtaler jeg prosjektet som mitt hjertebarn. Å få lov til å være med på å sikre kraft til et av Norges mest prestisjetunge bygg er svært givende, innleder Krogstad som mener GK elektro har hatt et betydelig læringsutbytte fra prosjektet.
Museet, som bygges av Kultur- og idrettsbygg i Oslo, er det største løftet i Oslo kommunes satsing på kunst i vår tid.
– Dette er ikke et A4 prosjekt. Det stilles større krav til oss på alle områder – vi må alltid være skjerpet og klare for å løse nye utfordringer, smiler Krogstad.
Krogstad forklarer at prosjektet er et av GK Elektros større oppdrag.
– Det er ikke ofte man får arbeide i denne størrelsen. Vi installerer eksempelvis over 50 fordelingstavler, og vil ha over 40 arbeidere på prosjektet.
El-sikkerhet
Det nye Munchmuseet har strenge sikkerhetskrav for å ivareta de besøkende og den dyrebare kunsten.
– Det er klart at med så mye betydningsfull kunst må bygget være sikkert og rustet for uventede hendelser. Derfor har vi valgt kvalitetskomponenter fra anerkjente leverandører. Eksempelvis vil bygget alltid ha tilstrekkelig med kraft gjennom Eatons UPS (løsning for avbruddsfri strømforsyning).
En UPS sørger for at vitale funksjoner har tilstrekkelig med strøm, selv ved strømbrudd eller i andre krise situasjoner.
– Mange sikkerhetsløsninger har innebygd reservebatteri, men det er viktig at de ulike systemene kommuniserer med hverandre. En UPS sikrer strøm og derfor kommunikasjon mellom kritiske funksjoner i bygget. Det er helt avgjørende for sikkerheten, utdyper Krogstad.
Prosjektlederen i GK Elektro forklarer at han ikke kan gå i detalj på hvilke sikkerhetstiltak bygget vil inneholde, men han forsikrer at sikkerheten i bygget ivaretas.
– Sikkerhet har vært i fokus fra dag én - både med hensyn til publikum, arbeiderne på prosjektet og den dyrebare kunsten.
Administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng, er fornøyd med at deres UPS er med på å sikre tusenvis av verdifulle verker fra Norges mest kjente kunstner.
– Våre UPSer er kjent for å være pålitelige, robuste og driftssikre. Ved et eventuelt strømbrudd er det helt avgjørende å ha en UPS som opprettholder byggets mest kritiske funksjoner, sier Helsingeng som er stolt over at Eaton tar viktig del i prestisjeprosjektet.
Det nye Munch museet vil være i underkant av 60 meter høyt, ha et 13 etasjers tårn, omkranset av et podium på tre etasjer. Museet vil ha en publikumskapasitet på rundt en halv million årlig besøkende. Bygget vil ha et brutto areal på 26 313 m2, og er budsjettert til å koste 2761 millioner. Museet åpner for besøkende i 2020.