Landskapsarkitekturprisen 2018 gikk til Asplan Viak for prosjektet Deichmans gate og Wilses gate i Oslo.
Landskapsarkitekturprisen ble delt ut for fjerde gang under NLAs fagdag i Porsgrunn 6. april.
– Å motta en så prestisjetung pris er veldig gøy og inspirerende, sier avdelingsleder Landskap Lisbet Haug.
I følge juryen er prosjektet forbilledlig i måten det demonstrerer hvordan overvannet kan håndteres akkurat her, på dette stedet og i denne gata. Dette er vist gjennom vakre, gjennomarbeidede og funksjonelle detaljer som representerer solid håndverk i materialbruk og vegetasjonsbruk.
– Utmerkelsen viser at våre landskapsarkitekter prosjekterer og får gjennomført prosjekter som videreutvikler norsk landskapsarkitektur. Vi har i flere år hatt «Overvann» som tverrfaglig satsingsområde i Asplan Viak.
Fremtidsrettet pilotprosjekt
Deicmans gate og Wilses gate er et tverrfaglig samarbeid hvor LARK har vært et bindeledd mellom fagene Veg, VA og RIE. Oppdragsgiver er Bymiljøetaten i Oslo kommune.
– Prosjektet er et godt eksempel på hvordan landskapsarkitekter i godt samarbeid med en offensiv, nytenkende byggherre og øvrige rådgivere, har fått til et fremtidsrettet gateprosjekt, mener Haug.
– Vinnerprosjektet er et nyskapende overvannsprosjekt og som kan være med og representere en toneangivende transformasjon av byrom i Norge – fra trist og grått til grønt og blått, sier juryen i sin begrunnelse.
Verdifulle kvaliteter
Bærekraftige og innovative løsninger for overvannshåndtering tilfører byrommet opplevelseskvaliteter samtidig som det bidrar til økt biologisk mangfold.
– Pilotprosjektet vil fremover være sentralt i forskningen som skal finne ut av hvordan vi best skal utnytte det blå og grønne i våre byer i lys av klimautfordringene, sier Janicke Ramfjord Egeberg som var ansvarlig landskapsarkitekt for prosjektet.
– Ikke bare har beboerne fått en hyggelig og vakker gate, den er også et verdifullt bidrag til byøkologi. Godt for folk og godt for naturen, sier Egeberg.
Prosjektet er i følge juryen enkelt, pedagogisk og forståelig og vil gi energi og inspirasjon til både oppdragsgivere og prosjekterende i oppgaver som kommer.
– Et prosjekt om overvannshåndtering med overføringsverdi til små tettsteder så vel som store byer er derfor etterlengtet og av stor verdi, sier NLAs jury.
Fakta:
Beliggenhet: Oslo kommune, Bydel Grünerløkka og St. Hanshaugen
Oppdragsgiver/byggherre: BYM, Bymiljøetaten i Oslo kommune
Byggeår/ferdigstilt: 2017
Prosjektperiode: 2013-2016
Areal/størrelse: Gatene er ca 300 m lange
Kostnad eks. mva: Totalkostnad ca. 18 mill
Prosjektansvarlig: Vibeche Håheim Kind, Asplan Viak
Ansvarlig landskapsarkitekt: Janicke Ramfjord Egeberg
Rådgivere/konsulenter: Asplan Viak AS: LARK, VEI, VA, RIE
Kim Haukeland Paus (dengang Cowi, nå Asplan Viak), Bent Braskerud (VAV)
Entreprenør: Braathen Landskapsentreprenører AS
Anleggsgartner: Braathen Landskapsentreprenører AS
Fagkategori: Byrom, gater