Publisert: 06.03.2018 

Etterisoler uten dampsperre

Mange huseiere er skeptiske til å kaste seg ut i et gjør-det-selv-prosjekt når det kommer til etterisolering. En dårlig og...

Mange huseiere er skeptiske til å kaste seg ut i et gjør-det-selv-prosjekt når det kommer til etterisolering. En dårlig og feilmontert dampsperre skaper nemlig raskt grobunn for fukt og råte. Med Ytong Multipor har Xella utviklet en fuktighetsregulerende isoleringsplate som bekjemper sopp og råte – uten bruk av dampsperre.

Ytong-produsenten Xella, som er verdens største leverandør av byggematerialer i porebetong og kalksandsten, har derfor utviklet en uorganisk løsning til både innvending og utvendig etterisolering, og som gjør bruk av dampsperre overflødig.

Fukt forebygges uten dampsperre

Ytong Multipor er massive isoleringsplater som er utstyrt med solide fuktregulerende og varmeisolerende egenskaper. Daglig leder Thom-Erik Pape forklarer hvorfor disse kan brukes uten dampsperre:

– Erfaringer viser at feiloppsatte dampsperrer ofte gir utettheter som resulterer i kondens på baksiden av isoleringen som er ideelt for sopp- og råtedannelse. Men i motsetning til dampsperrebaserte løsninger, så føres Ytong Multipors diffusjonsåpne system direkte opp mot veggen. Siden systemet er fuktighetsregulerende opptas vanndampen fra luften og frigis igjen etter hvert som luftfuktigheten reguleres. Dermed forebygges fuktområder i konstruksjonen og vanninnholdet reguleres på en naturlig måte.

Om dampsperre:

Dampsperre en plastduk som skal sitte på den varme siden av isolasjonen.

Den skal hindre at varm, fuktig luft fra oppholdsrommene finner vei igjennom tak og vegger, og ut i isolasjonen som kan resultere i kondens.

Feiloppsatte dampsperrer gir ofte utettheter som resulterer i kondens på baksiden av isoleringen, som kan føre til sopp- og råtedannelse i bygningen.

Ifølge Pape er en intelligent løsning til både innvending og utvendig etterisolering alfa og omega for å oppnå et velfungerende inneklima i bygninger. I tillegg er det viktig å sørge for at funksjonalitet og miljøhensyn går hånd i hånd:

– Den ideelle etterisolering skal ikke bare minimere risikoen for sopp og råte, den skal også sikre vilkårene for både miljøet og husets beboere. Derfor er Ytong Multipor «cradle to cradle»- og «natureplus»-sertifisert, og anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. I tillegg er den inneklimamerket og har et 100 prosent mineralsk og uorganisk innhold som er helt uten skadestoffer og plast. Dermed er veien ikke kun banet for et inneklima med minimal miljøbelastning, men også for en sunn og råtefri bygning som kan puste, avslutter han.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring