Publisert: 16.05.2019 

Statsbygg: Vi bør bygge mindre enn før

Statsbygg har revidert sin miljøstrategi. Klima, sirkulærøkonomi og lokalmiljøet er Statsbyggs fremste miljøsatsinger. Fremtidens Byggenæring har sett på strategien – og endringene. En av konsekvensene bør være at det bygges mindre her i landet, sier toppsjefen i Statsbygg.

– Vår rolle er å gi råd og tydelige anbefalinger til våre kunder når det gjelder miljø, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg i en kommentar på Statsbyggs egne hjemmesider.

– Vi skal ikke fatte beslutninger om hvilke miljøambisjoner våre oppdragsgivere eller leietakere skal ha, men anbefale lønnsomme miljøtiltak som de kan velge. Miljøstrategien gir uttrykk for våre anbefalinger, og det vi forsøker å oppnå i Statsbyggs portefølje av tjenester. Strategien er forankret i Kommunal- og moderniseringsdepartementet som gir oss god støtte i miljøarbeidet.

Klima, sirkulærøkonomi og lokalmiljø

Dette sies å være de tre satsningsområdene til Statsbygg for hele virksomheten i perioden fram til 2021. I erklæringen de nå har komment med, heter det videre:

«Statsbygg skal jobbe for å redusere de klimagassutslipp vi kan påvirke. Sirkulærøkonomi handler om ressursbruk i et større perspektiv. Mer konkret handler det for Statsbygg om arealbruk, ombruk av bygninger og materialer, håndtering av avfall med mer. Det siste satsningsområdet handler om å se arbeidsplasser, bygninger og lokalmiljøet i sammenheng og å få til de beste løsningene på et lokalt nivå. Det kan for eksempel være å tilrettelegge for miljøvennlig transport.» 

Bygg mindre nytt

– Jeg er antakelig en av de få byggherrene som argumenterer for at vi må bygge mindre i dette landet, sier Nikolaisen. - Jeg har tre gode grunner til dette: For det første er det dyrt og det offentlige kan bruke pengene på bedre formål. For det andre står halvparten av alle kontorer i Europa tomme til enhver tid. Det er et enormt potensiale i å utnytte eiendomsmassen bedre enn det vi gjør i dag. For det tredje er det er ikke forenlig med klimamålene til regjeringen eller i Parisavtalen. Vi kan ikke bygge oss ut av klimakrisen.Løsningen er arealeffektivisering, og at vi heller bygger til eller om når vi trenger å dekke nye lokalbehov, slår Nikolaisen fast.

Miljøstrategi 2019-2020

Administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.
Administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.
Foto: Trond Isaksen/ Statsbygg

Fremtidens Byggenæring har sett nærmere på Statsbygg sin miljøstrategi, og der slåes det blant annet ast at de gjennom sin rolle som politisk verktøy gir statlige aktører råd og kommer med tydelige anbefalinger. Deres mandat er ikke å fatte beslutninger om for eksempel hvilke miljøambisjoner deres oppdragsgivere skal følge. Miljøstrategien må derfor leses som anbefalte mål og det de forsøker å oppnå for Statsbyggs portefølje av tjenester.

Klima

Statsbygg har lenge jobbet med å synliggjøre hvilke klimagassutslipp byggesektoren kan påvirke. Det er en viktig milepæl at det i 2018 ble vedtatt en norsk standard for klimagassberegninger for bygninger og at det finnes kommersielle beregningsverktøy i tråd med denne.

Bruk av standarden vil gjøre klimaarbeidet i norsk byggesektor mer enhetlig og transparent, og Statsbygg mener at man ved å bruke standarden, lettere vil kunne synliggjøre et felles bilde av hvilke utslippsreduksjoner byggesektoren kan bidra til å realisere. I lys av politiske ambisjoner og fagrapporter fra FNs klimapanel er klimaarbeidet kritisk. Statsbygg vil videreutvikle arbeidet med å kvantifisere klimaeffekter av alle våre leveranser, samt heve ambisjonsnivået for porteføljen av tjenester de leverer.

Sirkulærøkonomi

Avfall, ikke-bærekraftige materialvalg, bruk av helse og miljøskadelige stoffer og arealbehovet er velkjente miljøtemaer i bygg- og eiendomssektoren. EU og Norge har definert sirkulærøkonomi som et begrep som favner dette.

For Statsbygg betyr dette å redusere den totale etterspørselen etter nybygg gjennom arealeffektivisering og ombruk av eksisterende bygninger, fortelle de videre på sine hjemmesider. «Det handler om å etterspørre flere ombrukte eller resirkulerte materialer uten innhold av skadelige stoffer. Vi må øke levetiden for materialer og produkter som er i omløp gjennom å prosjektere bygg for ombruk og resirkulering.»

Lokalmiljø

Det siste satsningsområdet innebærer en helhetlig tilnærming og optimalisering på et lokalt nivå. Statsbygg skal se både bebygd areal og eiendommen i et områdeperspektiv. Slik som bygget arealeffektiviseres, må også fotavtrykket til bygget minimeres. Særlig i urbane strøk må vi tilrettelegge for miljøvennlig transport for god byutvikling, heter det blant annet.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring