Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 06.08.2019 

Byggebransjen må rekruttere flere kvinner og bli bedre på digitalisering

Byggenæringens Landsforening (BNL) tror større mangfold vil bidra til å gjøre bransjen mer rustet for fremtiden. Men må også bli flinkere til å ta i bruk digitale verktøy.

– 43 prosent av våre medlemsbedrifter klarte ikke å få tak i nok kvalifiserte fagarbeidere i 2018, noe som så klart er et problem vi ser svært alvorlig på. Konkurransen om både norsk og utenlandsk arbeidskraft er stor, sier Jomar Talsnes Heggdal, fagsjef for næringspolitikk hos Byggenæringens Landsforening (BNL).

BNL estimerer at det er behov for rundt 260.000 arbeidstagere for ferdigstilling av fremtidige byggeprosjekter frem mot 2020. Årlig trengs det også 8000 fagarbeidere til byggeprosjekter årlig, men det utdannes per i dag kun 5000 i Norge. 17 prosent av fagarbeidere i bygge – og anleggsbransjen i Norge i dag kommer fra andre EØS-land.

Løsning 1: Rekruttere flere kvinner

Talsnes Heggdal mener at en av hovedløsningene for å løse rekrutterings-krisen i næringen, er å gjøre seg mer attraktive som arbeidsplass for flere kvinner. Han minner om at halvparten av kundene faktisk er kvinner.

– Vi kan ikke basere oss på å rekruttere kun fra halve delen av befolkningen. En bredere sammensetning av ansatte vil skape positive erfaringer på bunnlinjen, sier han.

Løsning 2: Økt bruk av digitale verktøy

Byggenæringen kan bli flinkere til å ta i bruk digitale verktøy for å forbedre prosessene rundt både prosjektering og produksjon, mener Talsnes Heggdal.

– Generelt sett er bransjen for dårlige til å anvende digitale ressurser og ny teknologi. Digitale verktøy gjør tidsbruken bedre, kundetilfredsheten øker og man får ned kostnadene. Mange aktører er flinke, men mange kan bli bedre, sier Jomar Talsnes Heggdal.

Men hva med lyspunktene?

BNLs eget fremtidsbarometer viser at de fleste 4100 medlemsbedriftene forventer å gå med et overskudd på mellom 3 til 6 prosent, selv om over 20 prosent forventer å gå med underskudd eller i null. Over 50 prosent av BNLs medlemmer planlegger å ansette flere. Kun 38 prosent av medlemsbedriftene planla å øke bemanningen i 2011, forrige gang fremtidsoptimismen var like sterk i næringen. Jomar Talsnes Heggdal nevner den økte søkermengden til bygg- og anleggsfag, som en ekstra pådriver til å forbedre rekrutteringen av faglært arbeidskraft i fremtiden.

– Prosjektene, prisene og markedet stabiliserer seg, og selv om det er farlig å si det, så ser det ut til å bli en myk landing fremover, sier han.

 

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring