Foto: Hunton
Jørn Wad
Publisert: 31.10.2019 

Hunton satser friskt – med egen forsker

Ikke før har Hunton fått hjulene i gang på sin nye fabrikk på Gjøvik og dermed samlet kreftene i Norge, så satses det videre. Nå er det sterkere fokus på forskning og utvikling som står på agendaen, og dermed har de ansatt en forsker på bruk av trefiber som råvare.

– Porøse trefiberplater vil fortsatt utvikles og produseres i den eksisterende fabrikken på Gjøvik, mens all produksjon og videreutvikling av Nativo Trefiberisolasjon vil foregå i fabrikken på Skjerven industripark, sier administrerende direktør Arne Jebsen i Hunton til Fremtidens Byggenæring.

Forsker

Hvorfor synes ledelsen i Hunton det er viktig å ta såpass grep om utviklingen at man ansetter en egen forsker?

– Dersom du kombinerer lang erfaring med forskning og utvikling, så får du en unik kompetanse i sum. Gjennom en årrekke har vi videreutviklet bruken av trefiber i byggematerialer. Dette gjør det mulig for oss å fremstille produkter av tre og trefiber som lagrer karbon til det beste for miljøet.

Nå har vi forsterket vår satsning på FoU ved å ansette en forsker. Dette gjør vi fordi vi ser at trefiber har potensielt mange bruksområder - også utover byggematerialer. Blant annet ser vi en mulighet innenfor produksjon av frukt- og grønt. For eksempel forsker vi nå på bruk av trefiber som dyrkingsmedium for tomater, jordbær mm. Vi gjennomfører flere tester nå, og er spente på resultatene som vil foreligge i løpet av høsten, forteller Jebsen.

Fremtidsrettet

– Hunton er et fremtidsrettet selskap som lager produkter av restkapp fra sagbruket, og på den måten bidrar til at hele tømmerstokken utnyttes. Vi ønsker å bidra til at en aktiv bruk av skogressursene blir en del av klimaløsningen. Dessuten satser vi på lokal verdiskaping og altså kortreist og bærekraftig produksjon, og da er det uansett naturlig med en sterkere satsing på forskning og utvikling, slår han fast

Vil resultatene man kommer frem til, være kun for Hunton og de konkurransefordelene man eventuelt får som følge av det, eller vil man følge dagens moderne «delingstrend»?

– Ambisjonen vår er å utnytte kunnskapen vi tilegner oss til det beste for dagens og morgendagens kunder. Som partner i klyngesamarbeidet Norwegian Wood Cluster bidrar vi sammen med andre sentrale aktører i Innlandet til å utvikle regionen til å bli et internasjonalt kraftsenter for industriell bygging med tre. Vår felles målsetningen er at Innlandet skal bli best i verden på bygging med tre, og skal gi et løft for kompetanse, innovasjon og industrielt trebyggeri. Kunnskap vi tilegner oss i forhold til dette området er det derfor naturlig å se for seg at flere få ta del i, sier Jebsen i en samtale med Fremtidens Byggenæring.

Forsker

Inger Gamme er ansatt som ny FoU-senioringeniør. Hun kommer fra forskningsmiljøet hos SINTEF Manufacturing, og hos Hunton vil hun være en viktig bidragsyter til både eksisterende og fremtidige utviklingsprosjekter. Disse skal søke etter nye løsninger og bruksområder for trefiberbaserte produkter. Selv sier Gamme at miljøprofilen er svært tydelig i Hunton, og at langsiktig tenkning for bærekraftig produksjonsutvikling står i fokus. Å tilfredsstille dagens og morgendagens miljøkrav er både et konkurransefortrinn og en viktig, men også riktig strategi.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring