– Det viktigste av alt er å få menneskene til å adaptere denne måten å jobbe på. Teknologien skal ikke være en ekstra byrde for de som skal bygge, men et nyttig verktøy for dem. Samtidig må de ta i bruk de mulighetene som ligger der. Det er viktig at de lar seg begeistre og inspirere, forteller strategi- og utviklingsdirektør hos Backe, Mårten Skällenäs.
– Jeg tror ikke det er så mange som ønsker å gjøre ting på gamlemåten, men det kan være at mange gjerne «sikrer seg» ved å gjøre begge deler. Ofte er det lett å bli nysgjerrig, og å la seg inspirere til å prøve ut noe nytt. Det er nok litt mer vrient å helt gi slipp på det gamle.
Heldigital i 2020
Backe ønsker å gjøre alle deres byggeprosesser heldigitale innen 2020. For å nå dit, har de blant annet startet et forskningsprosjekt sammen med Sintef Digital, Handelshøyskolen BI og Lean Communications. Forskningsrådet har bidratt med 15,7 millioner kroner over fire år
fra forskningsrådet gjennom BIA-programmet.
– Vi har jobbet med dette i halvannet års tid. Vi ser på strukturer og relasjoner, kontakttyper og lignende. Det andre vi ser på, er hvordan data flyter mellom aktører, og i de ulike selskapene. Vi ønsker å finne ut hva som skal til for at vi skal kunne jobbe helt digitalt, og vi ser på tekniske muligheter for å kunne nå dit. Til slutt vil vi se litt på hvordan disse endringene påvirker de som jobber med dette. Digitalisering er en strategi for oss, og ikke et mål i seg selv. I Backe er det tre mål vi setter høyt. Det er skadefrie byggeplasser, levere bygg og produkter uten feil, samt lønnsomme prosjekter.
Sikkerhet på byggeplasser kan også handle om valg av produksjonsmetoder på forhånd, for eksempel gjennom å simulere en byggeplass og arbeidet som skal foregå der.
– Vi kan identifisere farlige operasjoner, og gjøre risikable grep på en annen måte. Simulerer vi slikt før vi i det hele tatt begynner å bygge, kan vi redusere risiko og unngå farlige situasjoner før de oppstår. Fjerner vi risiko allerede på skrivebordet, er vi kommet langt.
– Kvalitet kan vi bedre på samme måte. Vi kan teste løsninger digitalt, før vi bygger dem fysisk. Lager vi en prototyp av bygget, er det også lettere å ta med seg erfaringer videre. Vi kan gjenbruke løsinger som fungerer godt, og vi kan unngå de som ble problematiske. Vi kan også teste helt nye måter å gjøre ting på virtuelt, for å finne ut om det egentlig har noe for seg.
– Vi regner med å kunne avdekke mange feil ved å jobbe med en digital tvilling. Det vil bli enklere å jobbe raskere og mer effektivt på den fysiske byggeplassen. Det beste ville jo være å bygge helt uten feil. Det er mange penger spart, dersom vi slipper å ta ned en vegg og bygge den på nytt. Det er ingenting som er billigere enn å bygge riktig på første forsøk.
Tenker datasikkerhet
Målene med forskningsprosjektet er å definere en prosess hvor Backe identifiserer hvilke aktører som er med, litt mer teoretisk hva som må til for at de skal kunne jobbe heldigitalt.
– Mye er avhengig av at vi ikke blir sittende på ulike deler og biter rundt om. Vi må ha en slags felles, digital reise gjennom hele prosjektet – fra oppstartsmøtet til det ferdige produktet. Mange leverandører og utviklere er svært dyktige på spesifikke ting, men vi er ikke så gode på å ta med oss alt dette gjennom hele prosjektet. Vi har en tendens til å starte på nytt i hver fase. Vi ønsker en fri flyt av informasjon gjennom hele prosjektet.
Nye metoder kommer også med ny risiko. I hvilken grad jobber dere med datasikkerhet, slik at dere ikke blir hacket eller sabotert utenfra.
– Vi ser den utfordringen, og det er en risiko vi må ta. Vi jobber med partnere som er eksperter på datasikkerhet, og vi føler oss trygge på at systemene og de tilhørende rutinene blir så sikre som mulig. Samtidig er kanskje risikoen i dag enda større, fordi vi sender e-post og vedlegg uten at de fleste tenker noe særlig mer over det. Disse systemene er også sårbare.