– Det blir mye gipsing og noen hundre kilo på en dag, konstaterer Kristian Bjørseth (28) i AF-Gruppen.
Sammen med kollega Daniel Borgen (24) monteres det gjerne rundt 80 plater gips per arbeidsdag, litt avhengig av om det er vegg eller himling som kles. Vi besøker dem en dag mens de gipser resepsjonsområdet og lobbyen med sine høye veggpartier i det nye Nordic Choice-hotellet som bygges på Økern. På grunn av mengden har deres arbeidsleder Rune Jørgensen valgt å bruke en lettere gipsplate i prosjektet, Gyproc ErgoLite.
Sparer kroppen med lettere gipsplater
– Arbeidsmiljøutvalget i AF-gruppen har ønsket økt bruk av ErgoLite i mange år.
– Vi merker at det er mindre tungt med ErgoLite. På en arbeidsuke blir det jo noen tonn. Når en gipser himling, kjenner en det ofte i skuldrene. Ryggen også, så en må passe på å løfte riktig, sier Borgen.
Bjørseth er enig og legger til at nakkemuskulaturen også får gjennomgå.
Prioriterer HMS – får mindre sykemeldinger
En vanlig pakke standardgips med 40 plater veier cirka et tonn. ErgoLite veier 25 prosent mindre. Det kan bety at en tømrer kan spare kroppen for ett tonn belastning i løpet av fem arbeidsdager.
Arbeidsmiljøutvalget i AF-gruppen har ønsket økt bruk av ErgoLite i mange år. Den viktigste grunnen til at vi valgte ErgoLite på dette hotellprosjektet er at jeg så at det var en kjempegevinst med tanke på sykefravær siden det er så høye vegger her, forteller produksjonsleder Rune Jørgensen i AF-Gruppen.
Han peker inn mot det som skal bli konferansesal ved siden av lobbyen. Der er det montert tre lag ErgoLite-gips i himlingen på grunn av spesielle lydkrav.
– Hvis de skulle stått der og gipset i halvannen uke med vanlig gips, hadde det vært stor sjanse for at en av dem ble borte i 14 dager etterpå, sier produksjonsleder Rune Jørgensen
Han har sett sykemeldinger komme før, for eksempel etter mye arbeidsbelastning over hodehøyde.
Ergolite har mer fleksibilitet for enklere gjennomføringer
Med sin tømrer-bakgrunn og 27 år bak seg i firmaet, vet Jørgensen hva han snakker om. ErgoLite-platene er i dette byggeprosjektet derfor prioritert i himlinger, partier med høye vegger og i trange rom som krever vareheis. En gipstralle med en pakke ErgoLite blir rundt 250 kilo lettere å trekke med seg enn om den var lastet med en pakke vanlig gips. To ulike bredder, 900mm og 1200mm gir mulighet for å velge den smaleste størrelsen på ekstra trange steder.
– Det er jo viktig at gutta er på jobb hver dag. Det verste som kan skje, er at halve gjengen blir sykmeldt, sier Jørgensen.
ErgoLite har en glassfibermert gipskjerne med luftporer, som er omgitt av gips med høyere massetetthet, beskyttet av kraftig kartong. Det gjør gipsplaten lettere å tilpasse rundt gjennomføringer som rør og elektrisk opplegg.
– Vi merker at den ikke knekker så lett, den er seigere. Det er en fordel, forteller Borgen.
– De store entreprenørene har større fokus på HMS og effektivitet og tar derfor oftere i bruk ErgoLite. Det er det både god økonomi og god ergonomi i, slår prosjektrådgiver for gips og stål i GLAVA®, Simen Lindgren fast.
Og god økonomi gjelder ikke bare mindre sykmeldinger. Monteringstiden er også kortere fordi lettere plater kan monteres av én person alene i himlinger.
Lettere vekt til tross, ErgoLite gipsplate tilfredsstiller de samme brannkravene som vanlig gips. ErgoLite produseres på Gyprocs fabrikk i Fredrikstad. Korte avstander gir produktet en bedre miljøprofil.
– I tillegg går det ofte kun 30 pakker gips på en lastebil på grunn av maks tillatt vekt. Med lettere gips kan en redusere antall semitrailere på veiene, påpeker Lindgren.
Under byggingen er det stilt høye krav til EPD-er.
Færre kilo avfall med ErgoLite
Nok en god grunn til å velge ErgoLite, er at produktet gir 25 prosent færre kilo avfall til retur. Det sparer kostnader for utførende.
– Vi må jo betale per kilo avfall vi leverer, sier Jørgensen.
- Byggherre: AF Eiendom og Höegh Eiendom
- Bygges med 4 stjerners BREEAM-sertifisering, klasse «very good»
- Byggeperiode: Januar 2019 til april 2021