– Dette blir et bra løft for Aursmoen sentrum og Aurskog-Høland kommune, sier prosjektsjef Jens Olav Kjærstad i Backe Romerike AS.
Backe Romerike AS er totalentreprenør på nye Aursmoen barnehage og skole, et prosjekt som inkluderer en ny 1.-10.-skole, en tiavdelings barnehage, svømmebasseng og flerbrukshall. Prosjektet skal være ferdig i juni 2025. Byggherre Aurskog-Høland kommune har en klar forventning om at prosjektet skal være bærekraftig, både under bygging og i fortsettelsen. De har også satt som mål å bli svanemerket. Totalentreprisekontrakten inkludert forprosjektfasen er på rundt 800 millioner kroner med moms.
Bærekraft
Den eksisterende skolen skal rives, med unntak av et rundt 15 år gammelt tilbygg som skal rehabiliteres og bli en del av barnehagen. Som et ledd i svanemerkingen velges miljøvennlige produkter og energiløsninger, både i byggeprosess og med tanke på bruken av bygget, eksempelvis ved at det får energieffektive, tekniske installasjoner. Materialvalg er et viktig bærekraftstiltak.
– Bæresystem i massivtre har ligget som føring fra dag én, og gir betydelig lavere CO2-belastning enn stål og betong. Fasade og kledning blir i hovedsak trepanel. Treverket er mer ømtålig enn stål og betong når det kommer til fuktproblematikk i montasjefasen. Men det er også den eneste ulempen. Ellers er det bare fordeler: Lettere konstruksjoner som gir enklere fundamentering. Lunt og fint innemiljø, og mindre bråk og gjenklang for de som oppholder seg i bygget, sier Kjærstad.
Klimabesparelser
Den gamle skolen er 50-60 år gammel, med bæresystem i betong og teglfasader. Disse massene skal renses, knuses på byggeplass og brukes som fyllmasse. Gjenbruk gir klimabesparelser og økonomisk gevinst.
– Vi sparer transport fra og til byggeplass og trenger ikke kjøpe fyllmasse. Armeringsjernet tas ut og sendes til gjenvinning, men for øvrig kan vi bruke alt til fyllmasse under konstruksjonene der lovverket tillater at vi gjør det.
– Er det planer om ombruk?
– Ikke i betydelig omfang, men noe kan det bli, eksempelvis med inventar og lekeapparater i uteanlegget. Den gamle skolen har nådd forventet levetid, så det er ikke så mye der som er aktuelt for ombruk, sier Kjærstad.
Nye Aursmoen barnehage og skole får passivhusstandard, og blir godt isolert på tak, vegger og gulv. Kjærstad påpeker at en godt isolert bygningskropp er det viktigste tiltaket for å få ned energibruken. På teknisk anlegg blir det nærvarmeanlegg og vannbåren varme. Nærvarmeanlegget er flisfyrt.
Merbruk
Bygningsmassen skal ikke bare brukes av elever og barnehagebarn, men bli et møtested for hele Aurskog. Flerbruk, sambruk og merbruk er med å bidra til bærekraft.
– Ønsket er å samle funksjoner og utnytte bygget best mulig, sier Kjærstad.
Tomten er cirka 45 dekar, noe som blant annet krevde riving av noen kommunale boliger. Skolen rives i juni 2023, og elevene skal ha undervisning i midlertidige paviljonger de kommende skoleårene.
Svanemerket
Seniorrådgiver Tormod Lien i Svanemerket, forteller at tre skoler og én barnehage har fått svanemerket i Norge per mai 2023. De har flere søknader inne på pågående prosjekt, deriblant nye Aursmoen barnehage og skole. Man kan oppnå svanemerket dersom man oppfyller til sammen 42 obligatoriske krav og et antall poengkrav innenfor miljø- og bærekraftstemaene energi, kjemikaliekrav, klima, sirkulær økonomi og biodiversitet. De tre siste områdene er betydelig styrket i nylig lanserte reviderte krav.
– Eksempelvis må energibehov ligge 15 prosent under kravene i TEK17, det er krav til innblanding av resirkulert materiale i stål og aluminium, man må unngå et stort antall farlige stoffer og trevirke må komme fra bærekraftig skogbruk, sier Lien.
Pluss med bærekraft
Arkitektgruppen Lille Frøen kom inn i prosjektet etter at Backe Romerike oppfordret dem til å søke på konkurransen som Aurskog-Høland kommune hadde lyst ut. Arkitekt Pål Andresen synes det er et pluss at prosjektet har tydelige bærekraftsmål.
– Det er positivt at offentlige byggherrer ligger i forkant når det gjelder å prioritere bærekraftig bygging. Det er viktig at man tar på alvor nødvendigheten av å løse de klimautfordringer som kloden står overfor.
Arealeffektivt
Bruk av massivtrekonstruksjoner, og krav om bruk av svanemerkede produkter gjør at man ikke automatisk kan basere seg på løsninger som har vært brukt tidligere. Andresen mener det krever ekstra innsats for å utnytte massivtrekonstruksjoner på best mulig måte i skolebygg.
– Vi har alltid hatt fokus på å prosjektere arealeffektive bygg med gode dagslysforhold. Mange av holdningene vi alltid har hatt til hva som skaper god arkitektur samsvarer med nyere bærekraftsmål, sier han.
Andresen mener bruken av massivtre og trepanel tilfører bygget flotte kvaliteten, og er glad i bruken av naturlige materialer.
– Hvilke arkitektoniske utfordringer gir massivtre?
– Korte spenn gir mange søyler og avstivende massisvtrevegger. Dette er utfordring i et skolebygg over fire etasjer hvor det er store forskjeller i planløsningene oppover i etasjene.