Foto: Helly Hansen Workwear
Inge Fosselie
Publisert: 26.06.2024 

Arbeidsklærne blir tryggere og mer komfortable

Slitestyrke, komfort og bærekraft er nøkkelbegreper i utviklingen av arbeidsklær og vernutstyr. Man arbeider med å gjøre arbeidsklærne tryggere, sterkere og ikke minst mer behagelige å bruke. Dette bidrar til økt bærekraft, ganske enkelt fordi elektrikeren, mureren eller tømreren bruker arbeidsklærne lenger enn de gjorde før.

Arbeidsklærne skal ligne mindre på arbeidsklær i tradisjonell forstand, mer på klær vi ser rundt oss til daglig. Det arbeides mye med at de skal være like behagelige å bruke som vanlige klær. Men man kompromisser ikke med at arbeidsklærne først og fremst skal verne brukeren mot skader. Produsentene av arbeidsklær henter inspirasjon fra sport, mote og teknologi og ser på hva som kan overføres til egen virksomhet.

Nyheter

– Nå i mars lanserer vi med spenning et nytt prosjekt rundt hengelommer. Det er utviklet for å gi mer fleksibilitet til sluttbrukeren, slik at man kan «bygge» sin egen håndverkerbukse, forteller Andreas Pohl-Larsen, vice president hos Helly Hansen Workwear.

– En elektriker velger hengelommer som er tilpasset elektrikerfaget, er du tømrer, kan du velge lommer som er tilpasset tømrerfaget. Vi ser ofte at hengelommene har bitt ødelagt lenge før buksen, og at man har blitt tvunget til å bytte hele buksen. Nå kan man bare kjøpe en ny lomme for den som er ødelagt. Fleksibilitet er ett poeng, bærekraft et annet, understreker han.

– Akkurat nå har vi under utvikling klær med varme i. De som jobber i kulde og som trenger å bruke fingrene ordentlig, kan jobbe med hansker og sokker med varme, forteller Stein Are Moe, key acccount manager ved Snickers Workwear.

– I tillegg utvikler vi klær med lys integrert i jakkene for at folk som for eksempel jobber langs veier skal bli lettere å se. Tanken med dette er at det skal lyse uten at det blir belyst. Vi har også en egen serie for klær for sveisere og elektriker som trenger annen beskyttelse, en egen kolleksjon med klær som beskytter personen mot støt og flammer, sier han.

Stretch og styrke

Nå skal også arbeidsklær ha stretch for komforten skyld, noe som er mer utfordrende å produsere når klærne skal tåle ytre påvirkning. I dag er det slik at det nesten ikke selges arbeidsklær uten stretch.

– Den største utfordringen med stretch er å få det solid nok. Det er viktig å få stretchen til å jobbe sammen med de andre materialene i buksen så det blir holdbart nok, sier Stein Are Moe i Snickers.

– I Norge selger vi nesten ikke noe uten stretch, det skal jo være behagelig. Dessuten er nordmenn bortskjemt med godt turtøy, noe vi har videreført til arbeidsklærne, det skal være behagelig å gå i, legger han til.

Pohl-Larsen i Helly Hansen bekrefter at komfort er blitt en stor driver i utviklingen av arbeidsklær, spesielt i det norske markedet. Design er også et tydelig element.

– Men vi vil jo aldri gå på kompromiss med funksjonalitet og sikkerhet, presiserer han.

Historie

Snickers Worwear ble grunnlagt i 1975 av Matti Viio. Han var elektriker og irriterte seg grenseløst over at arbeidsklærne ikke var gode nok og at ingen så ut til å ville gjøre noe med det. Derfor satte han i gang selv. Viio hadde en visjon om å at det måtte være mulig å utvikle solide, funksjonelle og stilige arbeidsklær og startet med det han savnet mest av alt: En hylsterlomme og verktøyvest for elektrikerfaget.

Helly Hansen ble grunnlagt nesten hundre år tidligere, i 1877 av den norske sjøkapteinen Helly Juell Hansen. Han savnet godt arbeidstøy til sine sjøfolk og fant opp oljehyra som holdt dem tørre når de jobbet om bord.

Både Viio og Hansen var overbevist om at det måtte være mulig å kombinere funksjonalitet med komfort når det gjelder arbeidsklær. Det gjenspeiles i det begge bedrifter i dag er opptatt av: Å inspirere fagfolk til et smartere og tryggere arbeidsliv.

Det ser ut til å virke, for uansett hva slags håndverkere eller arbeidere det er snakk om, har de til felles at de bruker arbeidsklær.

– Vi mener at slitestyrke er det samme som bærekraft. Det betyr at vi særlig må tenke på å bruke tråd og materialer som gjør at arbeidsklærne varer lenger og skaper et mindre fotavtrykk, sier Stein Are Moe.

– Vi må kommunisere tydelig hvilken type arbeid de forskjellige produktene er ment å passe til, det er svært viktig både for sikkerhet og holdbarhet. Resten er opp til brukeren, konkluderer Andreas Pohl-Larsen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring